Schooltv Beeldbank

Aardbevingen

Waardoor ontstaan ze?

Hoe ontstaat een aardbeving? En wat heeft een aardbevingen te maken met bewegende platen? Bekijk deze clip en je weet het.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
2:04 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > Natuurgeweld > Aard- en zeebevingen
VO: Aardrijkskunde > Natuurgeweld > Aard- en zeebevingen
Waardering:
875 beoordelingen - 103058 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

De aardkorst is niet één geheel maar bestaat uit verschillende stukken die als een legpuzzel in elkaar passen. Die stukken noemen we "platen", en die platen bewegen ten opzichte van elkaar. Als de platen langs elkaar heen bewegen, gaat dat niet altijd even soepel. De platen geven veel weerstand en houden elkaar tegen. Er ontstaat een grote spanning, die duurt tótdat de platen ineens losschieten. Dat losschieten geeft een enorme schokgolf: een aardbeving! Recht bóven de aardbevingshaard, op het aardoppervlak, ligt het epicentrum. Daar is de schok het heftigst. Maar ook veel vérder weg is de aardbeving te voelen. Kijk maar naar Mexico-City. Die stad lag wel 400 kilometer van het epicentrum van een aardbeving, maar werd er tóch door verwoest.De Golden Gatebrug in San Francisco. Deze stad aan de Westkust van de Verenigde Staten heeft regelmatig last van aardbevingen. Één van de zwaarste vond plaats in 1906. Het centrum van San Francisco veranderde in één grote puinhoop. Er ontstonden branden die 3 hete, lange dagen duurden. Rond San Francisco zijn vaak aardbevingen omdat de stad vlakbij de grens van 2 platen gebouwd is: de Noord-Amerikaanse- en de Pacifische Plaat. En die twee platen schuiven langzaam langs elkaar heen. Nu ligt Hollywood nog 650 kilometer ten zuiden van San Francisco. Maar over 12 ½ miljoen jaar zal Hollywood ten nóórden van San Francisco liggen!

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20091203_rrnatuurgeweld18
Natuurgeweld
Gevaarlijke regio's om in te leven
Beeldbank - 20081124_heliostaat01
Een heliostaat
Een machine die de zon stil zet
BB Azteken
De Azteken
Indianen uit Mexico
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Een Tsunami
Aardbevingen
Platen schuiven langs elkaar

De aardkorst bestaat uit verschillende platen die ‘los’ op de aarde liggen. Doordat deze voortdurend verschuiven, kan het gebeuren dat sommige platen tegen elkaar botsen. Zo kan er een aardbeving ontstaan.

dampkring
De aarde
Van kern tot korst

De derde planeet vanaf de zon is de aarde. Hoe is onze aarde opgebouwd van de binnenste kern tot aan de buitenste laag van onze atmosfeer?

Hand met wereldbol
Mensen op aarde
Het worden er steeds meer

Onze aarde is een uitzonderlijke planeet, want door de aanwezigheid van water en lucht is er leven mogelijk. Tot nu toe is er naast de aarde geen enkel ander hemellichaam bekend waarop ook leven voorkomt.

Ligging van Haiti op de kaart
Wederopbouw na een natuurramp
Van noodhulp naar structurele hulp

Natuurrampen komen vaak onverwacht en kunnen grote gevolgen hebben. Vooral in ontwikkelingslanden. Als de nood hoog is krijgen de landen noodhulp, maar wat moet er gebeuren om bij een volgende ramp de schade zoveel mogelijk te beperken?

de aarde in de zomer
De lente
Het resultaat van onze schuine, draaiende aarde

Na de zomer, de herfst en de winter wordt het weer lente: het seizoen van krokussen, bloesem en de zon die het langzaam wint van de regen. Maar hoe komen we eigenlijk aan seizoenen?