Schooltv Beeldbank

Nederlandse slavernij

Een zwarte bladzijde in onze geschiedenis

Gelijke rechten voor zwarte en blanke mensen. Het lijkt zo gewoon in Nederland. Toch is het nog helemaal niet lang geleden dat Nederlanders in slaven handelden...

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 5
Lengte:
2:11 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 07. Tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800) > Wereld
VO: Geschiedenis > 07. Pruiken en revoluties (1700 - 1800) > Wereld
Waardering:
514 beoordelingen - 74523 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Nederlanders hebben vroeger gehandeld in slaven. Het is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. De Nederlandse handelaren halen hun slaven vooral uit West-Afrika. Ze kopen ze van Afrikaanse koningen. Vanuit West-Afrika worden de slaven per schip helemaal naar Curacao gebracht. Een vreselijke reis. Op Curacao is een grote slavenmarkt. De gezonde, jonge mannen en vrouwen worden er door de handelaren uitgepikt. Veel slaven gaan dan naar Suriname. Dat was toen een kolonie van Nederland. In Suriname worden de slaven verkocht aan degene die het meeste geld betaalt. Ook déze Afrikaanse jongen - Kwame - is als slaaf verkocht. Hij is eigendom geworden van een blanke man, een Nederlander. Kwame mag niet zijn eigen naam houden. Hij krijgt een nieuwe naam, want hij moet goed weten dat hij nu een slaaf is. Veel slaven komen terecht op suiker- en tabaksplantages: grote Nederlandse boerderijen. Ze moeten voor de Nederlanders op het land werken. Ook Kwame moet op een plantage werken.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Slaven op onze plantages
Slaven op onze plantages
Behandeld als honden
Afschaffing slavenhandel
Afschaffing slavenhandel
1814
Slaaf
Nederland stopt de slavernij
Na heel veel ellende
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

tekening van huisslaven die een plantagedirecteur bedienen
Slaven hadden het zwaar
Hoe zag hun leven eruit?

Slaven werkten onder toezicht van een bastiaan (ook wel basya genoemd) en een blanke opzichter. De Bastiaan was ook een slaaf. Samen met de opzichter hadden zij de leiding over het werk. Als de andere slaven te langzaam werkten, werden ze bestraft met zweepslagen.

Plaat van het boek: ''Beschryvinge van de volk-plantinge Zuriname'
Het begin van de Nederlandse slavernij
Waarom werden er Afrikanen gebruikt?

Aan het einde van de zestiende eeuw is slavernij in de Republiek der Verenigde Nederlanden onbekend. Portugezen en Spanjaarden daarentegen zijn al sinds het midden van de vijftiende eeuw actief in de slavenhandel.

slavernij monument
Tijdlijn slavernij
Wat gebeurde er in de verschillende jaren?
EW koffiebonen boom
Koffie
Het komt van de andere kant van de wereld

Koffie zit in kopjes, pakken of koffiepads. Maar voordat het daar terecht komt, heeft het al een lange weg afgelegd. Het groeide aan de andere kant van de wereld als koffieboon aan de koffieboom.

Ötzi de ijsmummie
Ötzi de ijsmummie
Van meer dan 5000 jaar oud

Ötzi is een ijsmummie van meer dan 5000 jaar oud. In 1991 wordt hij gevonden in het Ötzdal van de Oostenrijkse Alpen. Doordat het lichaam zo lang ingevroren heeft gezeten in het ijs, is het goed bewaard gebleven.