Schooltv Beeldbank

Verslikken

Wat je moet doen als iets in 'het verkeerde keelgat' is geschoten?

Iedereen verslikt zich wel eens. Meestal is het na een paar klopjes op de rug wel over. Maar wat als dat niet zo is?

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 2
Lengte:
1:34 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > EHBO
VO: Verzorging > Welzijn en gezondheid > EHBO
Waardering:
57 beoordelingen - 23526 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Houd het slachtoffer bij de schouders goed vast en sla hem met vlakke hand en met behoorlijke kracht maximaal vijf maal tussen de schouderbladen. Maar als het nou niet is gelukt, wat dan? In dat geval, over naar stap 2: de world famous greep van Heimlich! Niet moeilijk, maar wel heel belangrijk om te kunnen toepassen. Liselotte, stel dat je je hebt verslikt. Goed, Jonathan, ga dan achter Liselotte staan en ga goed tegen haar rug staan. sla je armen om Liselotte heen, maak een vuist met een hand, duim naar binnen, ja keurig, heel goed, en plaats die net onder haar ribben. Leg je andere hand om je vuist, keurig, en push! Heel goed! Met beide handen en weer maximaal vijf keer. Attentie, let erop dat je de ribben niet raakt of kraakt. Heel belangrijk bij verslikking, altijd blijven proberen. Doe maar zoals ik aangeef, direct achter elkaar door he. Eén: controleer in de mond of je iets ziet. Twee: maximaal vijf keer stoten tussen de schouderbladen en denk om het vasthouden van de schouders. Ja heel goed. Drie: maximaal vijf keer de greep van Heimlich en let daarbij op de handen. En zo mogelijk nog een keer herhalen van de hele reeks. Toe dan! Ik snap het, nog een keer herhalen.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Wat moet je doen bij een gebroken been?
Wat moet je doen bij een gebroken been?
vaststellen - een dekenrol maken - 112 bellen
EHBO-koffer
Dieren EHBO-koffer
Wat zit er allemaal in een dieren EHBO-koffer?
Wat moet je doen bij een snijwond?
Wat moet je doen bij een snijwond?
Van ontsmetten tot een mitella knopen. Alles wat je kunt doen bij een snijwond.
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Flauwvallen
Eerste hulp bij flauwvallen
Als het licht even uitgaat

Als je flauwvalt, bijvoorbeeld tijdens een spetterend concert of als je te weinig gegeten hebt, krijgen je hersenen te weinig zuurstof. Je valt daardoor even weg. Wat moet je doen als er iemand flauwvalt?

Wat moet je doen bij een snijwond?
Eerste hulp bij snijwonden
Eerst schoonmaken, dan verbinden

Je kunt je aan van alles snijden: een scherp mes, het randje van een blik of een stuk ijzer. Meestal geneest een snijwond vanzelf. Een goede behandeling van de wond versnelt het herstel.

Pleisters
Eerste hulp bij ongelukjes
Schaafwonden, splinters en steken

Schaafwonden, splinters, of iets in je oog. Allemaal voorbeelden van kleine ongelukjes die iedereen wel eens overkomen. Soms is een pleister voldoende, voor andere kleine verwondingen heb je een uitgebreidere EHBO-trommel nodig.

De Dode Zee
Eerste hulp bij verdrinking
Door mond-op-mondbeademing

Verdrinking gebeurt niet alleen bij mensen of kinderen die niet kunnen zwemmen. Als je zwemt in koud water, kun je ineens kramp krijgen waardoor je niet boven water kunt blijven. Dan zou je zomaar kunnen verdrinken. Maar niet als je op tijd de juiste hulp krijgt.

Ambulance
Eerste hulp bij ongelukken
Hoe kun je helpen?

Stel, er is een ongeluk gebeurd en je ziet een slachtoffer liggen: wat moet je dan doen? Het volgende stappenplan geeft je volgens de methode 'de 5 van de EHBO' aanwijzingen om dit goed aan te pakken.