Schooltv Beeldbank

Zwaluwen bouwen een nest

En doen dat het liefst in de buurt van mensen

In de zomer zie je vaak zwaluwen vliegen. Ze dartelen vrolijk rond een huis en verdwijnen zo nu en dan onder het dak. Wil je weten wat ze daar doen? Kijk dan naar deze clip!

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
2:40 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Vogels
VO: Biologie > Dieren > Aanpassingen
Waardering:
129 beoordelingen - 25503 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Als het in de lente warmer wordt, trekken de zwaluwen vanuit Afrika naar hetNoorden. Als ze in Nederland zijn aangekomen, bouwen de zwaluwen eersteen nest, gemaakt van gras en strootjes. Ze gebruiken modder om het neststerker te maken. Na ongeveer een week is het nest klaar en heeft dan devorm van een kommetje.De nesten zitten vaak onder het dak van huizen en winkels. Zwaluwen bouwen hun nest graag op plekken waar mensen voorbij komen, omdat dáár hun eieren en jongen niet aangevallen worden door kraaien of ratten. Als het nest af is, leggen ze 4 tot 6 eieren en broeden die uit. Jongen die net geboren zijn, zijn kaal en hebben hun ogen nauwelijks open. Om beurten gaan de ouders voedsel voor ze halen. Omdat de jongen nog te klein zijn om het nest zelf schoon te houden, gooien de ouders de poep overboord. Als ze groter worden krijgen de jongen steeds meer honger. Ze lusten dan elk uur wel 30 insecten. Ze zijn dan zó groot dat ze buiten het nest kunnen poepen.Drie weken na de geboorte zijn de jongen al bijna volwassen. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als hun ouders. Als het herfst is zijn ze écht groot en vliegen dan naar het Zuiden.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20091223_torenvalk01
Dieren die in een schuur wonen
De torenvalk, de gierzwaluw en de vleermuis!
de gierzwaluw
De gierzwaluw
Wat is de gierzwaluw voor vogel?
Beeldbank - 20091223_merel01
De merel
Hij woont in een jeneverbes
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW eb Waddenzee
Bijtanken op de Waddenzee
Bij eb slaan de vogels hun slag

In de Waddenzee vind je behalve vissen, schelpdieren en zeehonden ook veel vogels. Vooral tijdens eb zie je er veel. Dit komt omdat een drooggevallen Waddenzee net een gedekte tafel is voor de vogels. Elke dag eten bijna een miljoen vogels hun buikje vol.