Schooltv Beeldbank

Een veulen wordt geboren

En leert direct lopen!

Een mens heeft wel een jaar nodig om te leren lopen. Een paard kan dat al direct na zijn geboorte. Kijk maar eens hoe snel dat gaat.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
2:41 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Zoogdieren
VO: Biologie > Dieren > Gewervelden
Waardering:
54 beoordelingen - 52434 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Dit is een boerderij waar paarden worden gehouden. In de lente, als de blaadjes weer aan de bomen komen, worden ook de veulens geboren. De merrie heeft zich wat afgezonderd van de kudde. Ze is nu elf maanden zwanger. Haar veulen is voldoende gegroeid om ter wereld te komen en ze staat op het punt te bevallen.Het hoofd van het veulen komt het eerst uit de moeder. Het witte vlies wordt het vruchtvlies genoemd. Het heeft het veulen beschermd toen het in de baarmoeder zat. Het veulen haalt voor het eerst in zijn leven adem. De moeder likt het veulen helemaal schoon. Hierdoor gaat het bloed van het kleintje sneller stromen, en wordt het iets makkelijker voor hem om te ademen. Maar het likken is ook goed voor de band tussen moeder en kind.Al snel na de geboorte probeert het veulen op te staan. En zodrá het kan staan, gaat het op zoek naar moeders tepels. Omdat paarden in het wild regelmatig worden aangevallen, moet een pasgeboren dier direct kunnen lopen om de kudde te volgen.Als de veulens twee jaar oud zijn, staan ze op zichzelf. Maar tót die tijd zie je de jonge paardjes áltijd achter hun moeder aanlopen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

20101210_stokpaarden01
Stokpaarden maken
Van palmbladeren en stokken
Geboorte van een koolwitje
Geboorte van een koolwitje
Uit een pop komt een vlinder.
Beeldbank - 20081120_schimmel01
Schimmel
Een schimmel is een wit paard
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Baby
Hersenontwikkeling
Van een speldenknopje tot een hoofd vol

Hersenen ontwikkelen zich al vanaf het eerste stadium van een embryo. Dat moet wel, want leven is onmogelijk zonder een goed ontwikkeld zenuwstelsel.

EW Zwanger
Risico's zwangerschap
Er kan een hoop mis gaan

Tijdens de zwangerschap moet de zwangere vrouw opletten dat haar gedrag gevolgen kan hebben voor de baby. Roken en alcohol drinken kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de baby zich niet goed ontwikkelt. Ook bepaalde medicijnen kunnen een slecht effect op de baby hebben.

Doop bij Christenen
Geboorte bij christenen
Doop en naamgeving

Het gezin is voor christenen erg belangrijk. Kinderen zijn er van harte welkom.

Reincarnatie
Het toekomstbeeld van de hindoes
Geen wedergeboorte, maar eenwording met god

Hindoes geloven niet dat de dood het einde is. Zij geloven dat er in elk mens en dier een goddelijk iets zit, het atman, dat telkens als een ander organisme terug komt.

EW Zwanger
Zwangerschap
Van bevruchting tot bevalling

Tijdens de zwangerschap ontwikkelt een bevruchte eicel (zygote) zich tot een embryo. In de negen maanden die volgen vinden er veranderingen plaats bij het embryo maar ook in het lichaam van de vrouw. De zwangerschap eindigt met het naar buiten komen van de placenta.