Schooltv Beeldbank

De aarde is een bijzondere planeet

Door lucht en water kunnen we leven

Je staat er natuurlijk niet iedere dag bij stil, maar we leven met zijn allen op een hele bijzondere planeet. Er zijn natuurlijk heel veel planeten, maar de aarde is -zover we weten - de enige planeet waar mensen, dieren en planten kunnen leven. De clip vertelt je hoe dat komt én het laat zien hoe fantastisch de aarde eruit ziet vanuit het heelal.

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 2
Lengte:
1:11 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > De aarde en het heelal > Opbouw van de aarde
VO: Aardrijkskunde > De aarde en het heelal > Opbouw
Waardering:
577 beoordelingen - 61677 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Als je in een ruimteschip zou zitten, dan zie je dat de aarde de vorm heeft van een bol. Het aardoppervlak is voor het grootste deel blauw. Dat betekent dat er veel oceanen en zeeën zijn. Er is méér water dan land op aarde. Vanuit een ruimteschip zie je ook veel witte wolken boven het aardoppervlak. Die wolken geven aan dat er een dampkring is rond de aarde. Die dampkring bestaat uit lucht. Water en lucht maken leven op aarde mogelijk. Daardoor kunnen er planten en dieren leven, maar ook mensen. En dat maakt planeet aarde zo bijzonder. Want tot nu toe is er geen enkele andere plek in het heelal bekend waarop óók leven voorkomt. Astronauten, die op de maan zijn geweest, hebben ook dáár geen spoortje leven kunnen ontdekken. En dat terwijl de maan van alle hemellichamen het dichtst bij de aarde staat.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Maansverduistering
Maansverduistering
Soms staat de maan in de schaduw van de aarde.
Volle maan
Volle maan
Maanlicht is eigenlijk zonlicht
Beeldbank - 20081124_planetarium01
Het planetarium
Van Copernicus
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

dampkring
De aarde
Van kern tot korst

De derde planeet vanaf de zon is de aarde. Hoe is onze aarde opgebouwd van de binnenste kern tot aan de buitenste laag van onze atmosfeer?

zonnestelsel
Het zonnestelsel
8 bijzondere planeten, ontelbare manen en sterren

Hoe zit ons zonnestelsel in elkaar? Lees meer over de 8 planeten die samen met de zon ons zonnestelsel vormen.

zonnewegstelsel
Buitenaards leven
Bestaat het?

Je ziet het vaak in films en misschien fantaseer je er zelf ook wel eens over: aliens en andere ruimtewezens. Maar eigenlijk bestaat buitenaards leven niet, toch? De NASA denkt daar heel anders over. Er zou wel eens buitenaards leven kunnen zijn.

Hand met wereldbol
Mensen op aarde
Het worden er steeds meer

Onze aarde is een uitzonderlijke planeet, want door de aanwezigheid van water en lucht is er leven mogelijk. Tot nu toe is er naast de aarde geen enkel ander hemellichaam bekend waarop ook leven voorkomt.

de aarde in de zomer
De lente
Het resultaat van onze schuine, draaiende aarde

Na de zomer, de herfst en de winter wordt het weer lente: het seizoen van krokussen, bloesem en de zon die het langzaam wint van de regen. Maar hoe komen we eigenlijk aan seizoenen?