Schooltv Beeldbank

Remote sensing

Satellieten houden de aarde in de gaten

Camera's op satellieten en vliegtuigen houden in de gaten wat er op aarde allemaal gebeurt. Handig voor spionage, oorlog en bijvoorbeeld het weer.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
1:56 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Techniek > Techniek > Communicatie
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Communicatie
Waardering:
1747 beoordelingen - 11714 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Rond de aarde zweven honderden satellieten. Camera’s op die satellieten houden alles in de gaten. Waar terroristen zich bevinden. De beweging van troepen in een oorlog in het Midden-Oosten. Wat er nog overgebleven is van de paleizen van Saddam Hussein. Het van een afstand waarnemen van verschillende zaken door camera’s aan vliegtuigen en satellieten noemt men “remote sensing”. In films zien we altijd de meest spectaculaire beelden die van satellieten zouden komen. In werkelijkheid kan je veel minder scherp zien met camera’s aan satellieten. Auto’s zijn niet meer dan witte stipjes. Satellieten worden niet alleen gebruikt voor spionage of oorlog, je kan bijvoorbeeld het weer voorspellen. En dat is misschien hier in Nederland niet zo heel erg belangrijk, want we leven in een gematigd klimaat. In andere delen van de wereld waar de orkanen over het land razen en mensen hun huis kunnen kwijtraken bij overstromingen, is het wel belangrijk als je dat van tevoren ziet aankomen. Het zou heel mooi zijn als in de toekomst een tsunami ver van tevoren gezien kan worden. Helaas zijn dit soort vloedgolven moeilijk te onderscheiden voor camera’s. Camera’s aan satellieten kunnen werken met gewoon zonlicht. Het licht kaatst op de aarde terug en wordt geregistreerd door de camera. Alleen als er wolken boven de aarde hangen ziet de camera niks meer. Er zijn ook camera’s die door de wolken heen kijken, die werken met ander licht: met infra-roodstraling. En deze camera’s kunnen verschillen in temperatuur onderscheiden en weergeven.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Kolibrie
Hoe vliegen vogels?
Vogels zijn echte vliegkunstenaars
galileo
Wat is Galileo?
Europa’s eigen navigatiesysteem
fotografie en isowaarde
Fotograferen met weinig licht
Het kan door te spelen met de ISO-waarde
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

maan
De maan

Op onze reis door de ruimte worden we trouw begeleid door de maan. Er zijn veel donkere plekken waarneembaar. De maan is kleiner dan de aarde waardoor er minder zwaartekracht is. Astronauten kunnen daarom grote luchtsprongen maken als ze op de maan lopen.

Nederland op Google Maps
Hoe worden kaarten gemaakt?
Door een cartograaf

Bij het maken van een stratenboek of wegenkaart komt veel kijken. Met alleen luchtfoto ben je er nog niet: bij een goede kaart hoort veel meer informatie.