Schooltv Beeldbank

Het verhaal bij het Offerfeest

Een belangrijk verhaal uit de Islam

Het verhaal van Ibrahiem is voor moslims heel belangrijk. Het laat de trouw van Ibrahiem aan Allah zien.

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 3
Lengte:
1:59 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Levensbeschouwing > Islam > Wat geloven zij?
VO: Levensbeschouwing > Islam > Wat geloven zij?
Waardering:
1325 beoordelingen - 31638 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Tijdens het Islamitische Offerfeest wordt op traditionele wijze een schaap geslacht. Dat komt door dit verhaal:Ibrahim en zijn vrouw waren oud en zij waren zó trouw aan God, dat zij elk dier aan Hem offerden. Ibrahim zei dat als hij een zoon zou hebben, hij zelfs die aan God zou willen geven. Toen verscheen er een Engel die voorspelde, dat hij die zoon krijgen zou. Ibrahim en zijn vrouw hoorden dit vol verwondering aan.Een jaar later was het zo ver: zij kregen een zoon en noemden hem Ismaël. Hij groeide op en hij werd net zo trouw aan God als zijn ouders. Samen met Ibrahim herbouwde hij de ontheiligde Ka'ba en wijdde die weer aan de ene God. Toen kreeg Ibrahim een droom waarin God hem vertelde, dat het nu tijd is om zijn zoon te offeren zoals Hij had gezegd. Als Ibrahim dit aan Ismaël vertelt, zegt Ismaël, dat ze moeten doen wat God bevolen heeft. Ibrahim en Ismaël maakten zich klaar om de Wil van God uit te voeren. Maar net op het moment, dat Ibrahim met zijn mes wilde toeslaan hield God hem tegen. God zei, dat hij overtuigd was van de trouw van Ibrahim en dat Hij hem daarvoor zal belonen. In plaats van Ismaël mocht er een ram geofferd worden en Ismaël mocht blijven leven. Ibrahim offerde de ram en samen met Ismaël deelde hij het vlees uit aan de armen. Daarom wordt er elk Offerfeest een schaap geslacht. De plaats waar Ismaël en Ibrahim een huis hebben gebouwd is nu een Bedevaartsoord in Mekka waar de Moslims voor het Offerfeest massaal heen trekken.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

gaita
Dakka Marakchia
Slagwerk uit Marrakech
Beeldbank - 20091130_kindeke01
Er is een kindeke geboren
Zingen met Raaf
Joods gebed
Wereldgodsdiensten
Joden, Christendom en Islam
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Begrafenis van een moslim
Dood bij de moslims
Op de laatste dag zal Allah oordelen over jouw leven

Moslims geloven, dat twee engelen de overledene zullen ondervragen. Daarom wordt een moslim die op het punt staat te sterven de geloofsbelijdenis door de imam (voorganger) ingefluisterd. Dat is talkien. Hij zegt, dat de overledene een moslim was. Dat hij gelooft in één God. En dat hij gelooft, dat Mohammed de boodschapper van God is.

Kaäba in Mekka
Jihad: heilige oorlog
Met of zonder wapens?

Het woord jihad betekent 'heilige oorlog'. Vaak wordt daarom gedacht dat moslims uit zijn op een gewapende strijd. Dat is beslist niet waar. Het is zelfs zo dat moslims het geloof van joden en christenen erkennen.

Moslimbaby
Geboorte bij de moslims
'Laa ilaaha illallaahu Muhammadur rasuulullaah'

Een moslimbaby maakt al snel kennis met het geloof. Direct na zijn geboorte fluistert de vader de shahada in het oor van zijn kind. Dat is de belijdenis. Moslims zeggen ermee wat zij geloven.

EW Suikerfeest
Het Suikerfeest
Feest van het breken van het vasten

Samen met het Offerfeest is het Suikerfeest, of feest van het breken van het vasten, 1 van de 2 grote feesten van de Islam.

EW Bevrijdingsfestival
Bevrijdingsdag 5 mei
Wat vieren we op Bevrijdingsdag?

Op 5 mei vieren we dat Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd van de Duitse en Japanse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. In Hotel De Wereld in Wageningen werd op die dag de capitulatie van Duitsland ondertekend. Sindsdien vieren we in Nederland op 5 mei Bevrijdingsdag.