Schooltv Beeldbank

Bij de mensen thuis in de Middeleeuwen

Alles in één ruimte

Ieder een eigen kamer was er in de Middeleeuwen niet bij. Je zat samen met de hele familie in één ruimte. Samen werken, samen slapen en samen eten. Bijzonder knus dus...

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 4
Lengte:
3:43 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 04. Steden en staten (1000 - 1500) > Nederland
VO: Geschiedenis > 04. Steden en staten (1000 - 1500) > Nederland
Waardering:
295 beoordelingen - 35393 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

In de Middeleeuwen leefde je als familie in één ruimte. In dieruimte werd gewerkt én geslapen en gekookt, want een andere ruimte was er gewoon niet. In een van de hoeken van de kamer werd het eten klaargemaakt. Het was een soort open keuken met een vuurtje. De rook trok langs de muren en door de opslagruimten naar buiten. Het graan in die opslagruimte bleef goed bewaard door de rook. Het vuur in de keuken was het enige dat de mensen hadden om zich aan te warmen. Dat was vooral in de herfst en de winter een probleem. Maar behalve dat het steenkoud was in huis, was het er ook heel donker. De mensen konden nauwelijks iets zien, en deden dan ook heel lang over hun werk. Bij ambachtslieden thuis stond er meestal een simpele maaltijd op tafel. Vaak was dat havermoutpap. En heel soms: vlees en groente. Serviesgoed hadden de meesten niet. Alleen wat basisspullen voor in de huishouding: een paar aardewerken potten en wat houten borden en lepels. Meestal aten ze gewoon met hun handen. De man stond aan het hoofd van de familie en van het huishouden. Hij moest zorgen dat de rust in het huis bewaard bleef. De familie was erg belangrijk in de middeleeuwen. Je had alleen hen om op terug te vallen als je problemen had. Als familie werkte je samen en at je ook samen. De rijkere stadsmensen hadden behalve een woonruimte ook een boudoir. Dat was een grote stenen kamer met een open haard erin. Dat maakte het leven in de winter een stuk prettiger. Vooral adellijke vrouwen hadden zo'n lekker warm boudoir. Bij het licht van een kaars zaten ze daar vaak wat te handwerken, of te lezen.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

BB samenleven
Familieverbanden in Mali
Rijk samen leven
Het leven van de cicade
Het leven van de cicade
Zingen, voortplanten en eten
Mystiek leven in de Middeleeuwen
Hadewijch en de mystiek
Leven in het teken van God in de twaalfde en dertiende eeuw
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

vuur
Holi
Overwinnings-, nieuwjaars-, lente en bezinningsfeest

Het Holi-feest is een overwinnings-, nieuwjaars-, lente en bezinningsfeest van de hindoes. Toch hangt er een mysterieus iets om dit poeder- en kleurenfeest heen. Maar wat?

Doop bij Christenen
Geboorte bij christenen
Doop en naamgeving

Het gezin is voor christenen erg belangrijk. Kinderen zijn er van harte welkom.

EW Denkende meisjes
Filosoferen
Wat is het en wat heb je eraan?

Filosoferen is een ander woord voor ‘nadenken met als doel onszelf en onze omgeving te begrijpen’. Dit doen je door vragen te stellen en daar een antwoord op te zoeken.

oude boeken
Biografie
De levensloop van...

In een biografie wordt een personage beschreven of gespeeld. Een autobiografie schrijf je over jezelf, biografieën kunnen over iedereen gaan. Meestal worden biografieën geschreven over kleurrijke, invloedrijke en historisch belangrijke personen.

Karel de Grote en de paus
Karel de Grote
De koning der Franken

Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was zwaar gelovig en was koning van het Frankische rijk. Dit rijk was ongeveer even groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar.