Schooltv Beeldbank

Op straat in de middeleeuwen

Handel, stank, dieren en afval

Van de vuilnisophaaldienst hadden ze in de middeleeuwen nog nooit gehoord. Iedereen gooide zijn afval gewoon op straat...

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 4
Lengte:
3:30 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
Waardering:
226 beoordelingen - 63514 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Een middeleeuwse straat. De plek waar alles gebeurde. De mensen werkten op straat, verkochten hun spullen op straat en vervoerden alles over straat. Ze liepen continu van binnen naar buiten. Ook de dieren deden dat. Ganzen, varkens, kippen en andere dieren liepen overal tussendoor. De straten waren bezaaid met afval. De stadsbestuurders riepen de mensen wel op om de straten schoon te houden, maar dat hielp niks. Mensen gooiden hun afval gewoon uit het raam. Dode beesten, rottend eten, poep van honden en varkens; het lag echt overal. En niemand kon het wat schelen. In de middeleeuwen waren de mensen 's nachts erg bang. Ze dachten dat er dan kwade geesten kwamen. Het was toen ook wel erg donker op straat. Lantarenpalen waren er niet. Mensen bleven veilig binnen en staken daar hun vuurtjes aan. Vooral voor arme mensen waren de nachten vreselijk. Omdat ze niet naar buiten durfden, moesten ze wel in hun donkere, vieze kelders zitten. Het zat er vol ongedierte, zoals ratten. De mensen hadden geen WC en zaten gewoon in de huiskamer op de pot. Een leven zoals dit was in de middeleeuwen heel normaal.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Kooplieden in de middeleeuwen
Kooplieden in de middeleeuwen
Opkomst van de handel
Anic in de afvalrap
De afvalrap
Anic en Anouar rappen over afval
Zwerfvuil
Zwerfvuil
Een groot probleem
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

straatvoetbalgoaltje
Straattaal
Nederlands met een buitenlands tintje

Heb jij nog doekoe voor je lulijzer? Oftewel geld voor je mobiele telefoon? In straattaal klinken woorden net even anders. Dat komt door de Engelse, Turkse, Arabische en Surinaamse invloeden.

Karel de Grote en de paus
Karel de Grote
De koning der Franken

Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was zwaar gelovig en was koning van het Frankische rijk. Dit rijk was ongeveer even groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar.

BB 20071030kringloop01
Kringloop van stoffen
Wat gebeurt er met afval uit de natuur?

Al het huishoudelijk afval dat je weggooit, wordt door vuilnismannen opgehaald. Het wordt verbrand, gestort of op een andere manier verwerkt. Maar hoe zit dat eigenlijk voor afval uit de natuur? Hoe wordt dat opgeruimd?

Zakken met specerijen
Batavia
Grote handelsstad tijdens de VOC (1602-1799)

In de tijd van de VOC in de 17e en 18e eeuw draaide alles om handel. Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, was toen een van de grootste havensteden ter wereld. De stad heette toen: Batavia. Bezoekers waren erg onder de indruk van deze plaats en noemden de stad ‘de koningin van het oosten’.

Stadsmuren Carcasonne
Steden in de middeleeuwen
Ze ontstonden vaak op een kruispunt van wegen

In de middeleeuwen groeiden dorpen, gelegen op een knooppunt van wegen, uit tot steden. Dit kwam omdat op die plek werd vaak een markt gehouden.