Schooltv Beeldbank

De kangoeroe

Een buidel voor je baby

Kangoeroes komen oorspronkelijk uit Australië. Ze leven daar in het droge binnenland en hebben enorme achterpoten om te springen. Kangoeroes zijn buideldieren. De vrouwtjes hebben op een buik een grote huidplooi: de buidel. In de buidel worden de jonkies gedragen. Als het jong elf maanden is, moet hij op eigen benen leren staan.

Voor:
PO, groep 2 - VO, klas 1
Lengte:
2:18 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Zoogdieren
VO: Biologie > Dieren > Aanpassingen
Waardering:
90 beoordelingen - 22892 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Kangoeroes komen oorspronkelijk uit Australië. Ze leven daar in het droge binnenland. Ze eten gras, struiken en bladeren. Een kangoeroe heeft korte voorpoten. Die gebruikt hij om te graven, om te vechten en om zich schoon te maken. De achterpoten van een kangoeroe zijn groot en sterk. Hij kan enorme sprongen maken van wel twee meter hoog en acht meter ver! Met de dikke gespierde staart kan hij sturen en zijn evenwicht bewaren. De staart is ook een handig steuntje bij het zitten. Kangoeroes zijn buideldieren. De vrouwtjes hebben op een buik een grote huidplooi: de buidel. In de buidel worden de jonkies gedragen. Een pasgeboren kangoeroe is maar een paar centimeter. Hij is kaal en roze, en weegt nauwelijks één gram. Meteen na de geboorte grijpt het jonkie de vacht van de moeder vast en klautert naar boven naar de buidel. Daar zoekt hij naar een tepel waar hij melk uit kan drinken. Negen maanden blijft hij in de buidel zitten, daarna gaat hij af en toe naar buiten. Als hij elf maanden is moet hij op eigen benen staan, maar hij mag nog wel drinken bij zijn moeder.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

(20031203_fierljeppen01_s.jpg)
Fierljeppen
Met Flip de beer
Springen
Springen
Hoe spring je zo hoog mogelijk?
Dolores op een trampoline
Waarom kun je op een trampoline zo hoog springen?
Een mat met stalen veren