Schooltv Beeldbank

Het dagboek van Anne Frank

Een wereldberoemd boek

Anne Frank moest tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken in het Achterhuis. Tijdens haar verblijf in het Achterhuis schreef Anne haar belevenissen op in een dagboek.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
2:20 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 09. Wereldoorlogen (1900 - 1950) > Nederland
VO: Geschiedenis > 09. Wereldoorlogen (1900 - 1950) > Nederland
Waardering:
274 beoordelingen - 99024 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

In mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. Na vijf dagen vechten worden de Duitsers hier de baas. Het leven wordt steeds zwaarder. Vooral voor de joodse Nederlanders. De Duitsers komen met maatregelen die van de joden aparte mensen maken. Joden mogen niet meer fietsen, mogen niet meer in bepaalde winkels komen. Ook moeten de joden een ster op hun kleding dragen, zodat iedereen kan zien dat ze joods zijn. Maar het wordt nog erger. De Duitsers haten de joden zo, dat ze hen oppakken en wegvoeren. Er is maar één oplossing. Onderduiken. Je verbergen.
Anne Frank is ook joods. Ze woont met haar familie in Amsterdam. Ook zij duiken onder. Prinsengracht 263. Dit is het kantoor van vader Frank. Niemand weet dat aan de achterkant van dit huis nog een huis staat: het achterhuis. Dit wordt de schuilplaats van de familie.
In het achterhuis houdt Anne een dagboek bij. Anne wil heel graag schrijfster worden. Ze droomde ervan dat haar boek werd uitgegeven. Anne heeft de oorlog niet overleefd. Haar dagboek wel. De onderduikers van het achterhuis worden verraden, en weggevoerd naar het concentratiekamp. Hier wordt Anne ziek en sterft in maart 1945, een paar maanden voor het einde van de oorlog. Otto, de vader van Anne, die de oorlog wel heeft overleefd, heeft de wens van zijn dochter vervuld. Het dagboek werd uitgegeven. Het is wereldberoemd geworden.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Onderduiken
Onderduiken
Waarom?
Een nieuwe naam
Een nieuwe naam
Onderduiken
Verstoppen voor de Duitsers
Verstoppen voor de Duitsers
Onderduiken
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Bevrijdingsfestival
Bevrijdingsdag 5 mei
Wat vieren we op Bevrijdingsdag?

Op 5 mei vieren we dat Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd van de Duitse en Japanse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. In Hotel De Wereld in Wageningen werd op die dag de capitulatie van Duitsland ondertekend. Sindsdien vieren we in Nederland op 5 mei Bevrijdingsdag.

apartheid
Apartheid
Rassensegregatie in Zuid-Afrika

Apartheid is een woord dat in alle talen hetzelfde klinkt. Tussen 1948 en 1990 was dit de naam van het systeem dat zwarten en blanken van elkaar scheidde in Zuid-Afrika.

EW, vrijheid: Mahmoud
Vier soorten vrijheid
Zonder al deze soorten ben je niet vrij

In 1945 verjoegen Amerikaanse en Canadese soldaten de Nazi-Duitsers die Nederland bezetten. We waren vrij, maar veel mensen zullen de angst uit de oorlog nooit vergeten. Hierdoor weten we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Het Achterhuis
Anne Frank
Ondergedoken in het Achterhuis

Anne Frank was een joods meisje dat zo´n vijfenzestig jaar geleden met haar familie in Amsterdam moest onderduiken. Tijdens de oorlog hield ze een dagboek bij. Hierdoor weten we ongeveer hoe het er aan toe ging in de oorlog.

Ötzi de ijsmummie
Ötzi de ijsmummie
Van meer dan 5000 jaar oud

Ötzi is een ijsmummie van meer dan 5000 jaar oud. In 1991 wordt hij gevonden in het Ötzdal van de Oostenrijkse Alpen. Doordat het lichaam zo lang ingevroren heeft gezeten in het ijs, is het goed bewaard gebleven.