Schooltv Beeldbank

Tsunami

Een tsunami is het gevolg van een zeebeving

Op Tweede Kerstdag 2004 werd Azië opgeschrikt door een zeebeving. Hoe ontstaat zo'n beving?

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 2
Lengte:
0:52 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Aardrijkskunde > Natuurgeweld > Aard- en zeebevingen
Waardering:
312 beoordelingen - 60526 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

De tsunami is ontstaan door een aardbeving in zee, een zeebeving dus. De aarde bestaat uit verschillende platen. Deze zijn altijd een klein beetje in beweging, maar daar merk je eigenlijk nooit iets van. Het gebeurt wel eens dat twee platen te hard tegen elkaar schuiven. Dan heb je een aardbeving. Door de beving ontstaan golven. Eerst zijn ze nog heel klein, maar de golven gaan steeds sneller. Wel 800 kilometer per uur. Dat is net zo hard als een vliegtuig. De golven gaan net zo lang door tot ze aan land komen. Omdat ze al die tijd zo hard zijn gegaan, wordt de golf met een gigantische kracht op het land gegooid. Zo kan een tsunami metershoog worden.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

computerbeelden gevolgen tsunami
Onderzoek naar tsunami's
In welke gebieden komen tsunami's voor?
Watersnoodramp 1953
Watersnoodramp 1953
Wat gebeurde er?
Beeldbank - 20091203_rrnatuurgeweld18
Natuurgeweld
Gevaarlijke regio's om in te leven
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

De aardkorst bestaat uit platen. Deze bewegen van elkaar af, naar elkaar toe of langs elkaar
De aarde in delen
Van breuk naar breuk

Op veel plaatsen in de wereld zijn aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en ander natuurgeweld. Dat komt omdat de buitenkant van de aarde, de korst, niet één geheel is.

Een Tsunami
Aardbevingen
Platen schuiven langs elkaar

De aardkorst bestaat uit verschillende platen die ‘los’ op de aarde liggen. Doordat deze voortdurend verschuiven, kan het gebeuren dat sommige platen tegen elkaar botsen. Zo kan er een aardbeving ontstaan.

dijkverlegging bij een rivier
Geef rivieren de ruimte
Om overstromingen te voorkomen

Een rivier is een water dat op natuurlijke wijze ontstaan is: zonder dat er mensen aan te pas zijn gekomen, zoals bij een kanaal het geval is. Maar soms moeten mensen de rivier toch een handje helpen. Zodat hij niet overstroomt.

Modderstroom
Overstromingen
Water heeft rampzalige gevolgen

Bij een overstroming komt er een grote hoeveelheid water uit een zee of rivier op plaatsendie normaal gesproken niet onder water staan. Als dit ernstige vormen aanneemt spreken we, door de verwoestende uitwerking, ook wel van watersnood of ramp.


Atlas gebergte Marokko
Modderstromen
Een verwoestende, kolkende rivier

Midden in Marokko ligt het Hoge Atlas gebergte. Het is daar prachtig, maar soms ook erg gevaarlijk. Bij hevige regen kunnen de rivieren in het dal overstromen en veranderen in wilde modderstromen. De kracht van de rivier is dan zo groot dat stenen en bomen door de rivier worden meegevoerd.