Schooltv Beeldbank

Watersnoodramp 1953

Wat gebeurde er?

Hoogwater en noordwesterstorm. Een watersnoodramp overvalt het zuidwesten van Nederland. Hoe kon dit gebeuren?

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 1
Lengte:
1:27 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 10 Televisie en computer (vanaf 1950) > Nederland
VO: Geschiedenis > 10. Televisie en computer (vanaf 1950) > Nederland
Waardering:
1002 beoordelingen - 119089 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Het is 1953... In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari. Het stormt heel hard, maar dat gebeurt vaker in die tijd van het jaar. En het is hoog water, maar ook dat komt vaker voor. Daarom gingen de mensen die zaterdagavond gewoon naar bed.

Die nacht wakkert de Noordwesterstorm aan tot orkaankracht. Het is ook springvloed. Dat betekent dat het water nog hoger staat. De ramp gebeurt in enkele uren. Het water stroomt over de dijken heen. De zeedijken breken door. Het water slaat met enorme kracht tegen de binnendijken. De polders lopen vol en het water bereikt weer een volgende dijk, die ook weer doorbreekt.

De meeste dijken breken tussen drie en zes uur midden in de nacht. Vloedgolven van soms twee meter hoog rollen de polders in. Dit hele gebied in Zuid-Holland en Zeeland komt onder water te staan. De verbindingen, zoals telefoonlijnen, zijn verbroken in de zwaar getroffen gebieden. Daarom heeft de rest van Nederland nog geen enkel idee hoe erg de mensen en dieren in Zeeland er aan toe zijn.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20091203_rrnederland03
De watersnoodramp van 1953
De dijken breken door
De redding
De redding
Maar niet voor iedereen...
Beeldbank - 20091203_rrnederland19
De Deltawerken
Beschermen Nederland tegen de zee
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Kaart watersnoodramp
De watersnoodramp
Verrast in de nacht van 1 februari 1953

Nederland ligt onder de zeespiegel en is daarom een gemakkelijke prooi voor het wassende water. Tenminste, dat wat het. Na de watersnoodramp van 1953 werden er direct maatregelen genomen, zodat het niet meer kon voorkomen.

De Haringvlietdam
De Deltawerken
Beschermen Nederland tegen het water

Op 1 februari 1953 blijkt dat de Nederlandse dijken in Zeeland niet tegen het ruige zeewater zijn opgewassen. Ruim 1800 mensen verdrinken tijdens de watersnoodramp. Omdat dit nooit meer mag gebeuren, worden er direct maatregelen genomen.

Modderstroom
Overstromingen
Water heeft rampzalige gevolgen

Bij een overstroming komt er een grote hoeveelheid water uit een zee of rivier op plaatsendie normaal gesproken niet onder water staan. Als dit ernstige vormen aanneemt spreken we, door de verwoestende uitwerking, ook wel van watersnood of ramp.


dijkverlegging bij een rivier
Geef rivieren de ruimte
Om overstromingen te voorkomen

Een rivier is een water dat op natuurlijke wijze ontstaan is: zonder dat er mensen aan te pas zijn gekomen, zoals bij een kanaal het geval is. Maar soms moeten mensen de rivier toch een handje helpen. Zodat hij niet overstroomt.

Atlas gebergte Marokko
Modderstromen
Een verwoestende, kolkende rivier

Midden in Marokko ligt het Hoge Atlas gebergte. Het is daar prachtig, maar soms ook erg gevaarlijk. Bij hevige regen kunnen de rivieren in het dal overstromen en veranderen in wilde modderstromen. De kracht van de rivier is dan zo groot dat stenen en bomen door de rivier worden meegevoerd.