Schooltv Beeldbank

Mohammed, de profeet

Het grote voorbeeld voor moslims is de profeet Mohammed.

Mohammed kreeg in 610 op de berg Hira in Mekka de boodschap dat er maar één god is: Allah. Die boodschap moest hij aan alle mensen doorgeven.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
0:37 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Levensbeschouwing > Islam > Stichter
VO: Levensbeschouwing > Islam > Stichter
Waardering:
1080 beoordelingen - 41939 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Hét grote voorbeeld voor de moslims is de profeet Mohammed. Een profeet is een soort leraar. Mohammed woonde ongeveer 1400 jaar geleden in Mekka, in Saudi-Arabië. Daar geloofden de mensen in die tijd in heel veel verschillende Goden. Maar Mohammed kreeg op de berg Hira, vlak buiten Mekka, de boodschap van een engel dat er maar één God was: Allah. Die Boodschap moest hij van de engel doorgeven aan alle mensen in Mekka. Mohammed deed dat en vanaf die tijd gingen er steeds meer mensen in Allah geloven.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

De hemelreis van Mohammed
De hemelreis van Mohammed
Een belangrijk verhaal uit de islam
Moslims in de moskee
Moslims in de moskee
Moslims komen voor de eredienst bij elkaar in de moskee.
vlag van turkije
Turkije
De Bosporus als grenslijn tussen oost en west
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Geert Wilders
Nederland en de boerka
Wel of niet verbieden?

Nederlandse politici hebben vanaf 2005 herhaaldelijk gediscussieerd over een boerkaverbod. Het kabinet Rutte kondigde bij zijn aantreden eind 2010 aan dat het de gezichtsbedekkende sluier wil gaan verbieden.

Moslims in de moskee
Ramadan
Een van de vijf zuilen uit de islam

Een maand per jaar laten moslims massaal hun eten staan. Tijdens de ramadan eten en drinken moslims niets tussen zonsopkomst (fajr) en zonsondergang (maghrib). Ook roken en seks zijn verboden.

Joodse besnijdenisceremonie
Besnijdenis ontmoedigen

Op 27 mei 2010 publiceert de landelijke artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) die de belangen van meer dan 53.000 artsen en studenten geneeskunde behartigt, de brochure ‘Niet-therapeutische circumcisie (=besnijdenis) bij minderjarige jongens’

Tekening van Mohammed; zijn gezicht is niet afgebeeld
Mohammed
De laatste profeet

Mohammed is de laatste in een reeks van profeten die de eenheid van God verkondigen. De openbaringen die hij ontving van de engel Jibiël staan in de koran. Samen met het voorbeeld van de profeet Mohammed vormt de koran het richtsnoer voor het leven. De islam verbiedt het afbeelden van Mohammed en hecht veel waarde aan de teksten die aan hem zijn toegeschreven.

 vrouwen met boerka
De boerka
Een omstreden kledingstuk

Moet de boerka in de openbare ruimte verboden worden? Hebben moslima’s het recht ook hun gezicht op straat verborgen te houden? De debatten over deze kwestie laaien in Europa soms hoog op.