Schooltv Beeldbank

Waterbestendig materiaal

Want bruggen of sluizen mogen niet slijten

In Nederland zijn veel constructies te vinden die het water moeten tegenhouden. Deze constructies vragen veel onderhoud, omdat water en lucht zorgen voor roestvorming. In de clip zie je een aantal voorbeelden van waterbestendig materiaal.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
1:48 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Materialen
VO: Techniek > Techniek > Materialen
Waardering:
36 beoordelingen - 6119 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Constructies in en bij het water slijten snel. Zo gaan metalen die in contact komen met water en lucht roesten, of wel oxideren. Daarom probeert men materialen te vinden die ervoor zorgen dat een waterwerk minder snel slijt en minder onderhoud vraagt. Oude sluisdeuren kun je vervangen door deuren van kunststof. Kunststof slijt niet. Het is wel veel duurder om te maken, maar door het geringe onderhoud worden de kosten op den duur minder. Een andere oplossing is een aluminium deklaag. Die kan op stalen sluisdeuren worden gespoten. Staal of ijzer wordt poreus als het oxideert. Het staal gaat dan kapot.. Aluminium roest anders. Door het oxideren sluit het luchtdicht af. Daardoor roest het niet verder. Het onderliggende staal van de sluisdeur waar het aluminium op is gespoten, wordt beschermd door de luchtdichte geoxideerde aluminiumlaag. Een ander materiaal dat goed tegen water bestand is, is beton. Het nieuwste beton is zo hard, dat het niet versterkt hoeft te worden met ijzer. Het kan makkelijk in een omgeving met veel water gebruikt worden. Een brug van beton roest niet en vraagt weinig onderhoud. Er zijn nu zelfs experimenten waar beton gebruikt wordt voor beweegbare bruggen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20081204_water02
Rioolwaterzuivering
Hoe wordt ons afvalwater gereinigd?
Zeeleeuwen
Zeeleeuwen
Wat een acrobaten!
Beeldbank:2010224_beagle19
Watervoorzieningen
Iedereen op de wereld heeft water nodig
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Zeewier
Zout water
Je kunt het maar beter niet drinken

Het overgrote deel van het water op aarde is zout. In dit zoute zeewater leven erg veel planten en dieren.

een klets water
De wereld schreeuwt om drinkwater
Meer dan één miljard mensen hebben geen schoon drinkwater

De aarde bestaat voor het grootste deel uit water. Hiervan is maar een klein percentage geschikt voor drinkwater. Mensen kunnen niet leven zonder water. Tot de dag van vandaag hebben 1.1 miljard mensen in de wereld nog steeds geen toegang tot schoon, veilig drinkwater en dit aantal kan alleen nog maar toenemen door de schaarste aan drinkwater.

Paling
Aalscholver en de paling
De jager en de prooi

Ken je die stokken in het IJsselmeer en Waddenzee? Hier proberen vissers palingen te vangen. Maar de mens is niet de enige die achter deze glibberige dieren aanzit. De aalscholver is ook vaak op deze stokken te vinden. Maar daar heeft hij ook een andere reden voor.

Zeilboot
Zeilen
Er is een verschil tussen een zeilboot en een gewone boot

Sommige mensen kunnen erg genieten van het varen een boot, terwijl anderen het helemaal niets vinden. Alleen het zien van de golven zorgt bij hen al voor zeeziekte. Toch zijn er ook genoeg mensen die hier totaal geen last van hebben en maar al te graag kiezen voor het ruime sop.

drijven en zinken
Druk van het water

Sommige voorwerpen blijven drijven, andere niet. Een steentje zinkt meteen als je het in het water gooit, terwijl een plank blijft drijven. Dat komt omdat de dichtheid van die voorwerpen verschillend is.