Schooltv Beeldbank

Moleculen

Kunnen we ooit alles zelf namaken?

Kun je je voorstellen dat we in de toekomst misschien wel huidweefsel zelf kunnen maken? Dat kan misschien met nanotechnologie: molecuul voor molecuul iets opbouwen.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
2:18 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Medische technologie
VO: Techniek > Techniek > Medische technologie
Waardering:
441 beoordelingen - 8428 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Als je iets helemaal wilt maken zoals je het zelf wilt, moet je bij het kleinste onderdeeltje beginnen. Bijvoorbeeld bij die speciale baksteen van je droomhuis. Die bestaat niet, dus moet je hem zelf maken. Als je daar speciaal zand voor nodig hebt, dat ook niet bestaat, moet je dat zand zelf samenstellen uit de kleinste zanddeeltjes die er zijn. En zo werkt ook nanotechnologie. Het maken van iets uit de kleinste onderdelen die je kunt vinden. Die kleinste onderdelen heten de moleculen. Moleculen zijn een miljoenste van een millimeter groot. Dat noemen we een nanometer. Als je precies weet welke moleculen je gebruikt...en hoe je ze gebruikt, kun je elke denkbaar materiaal in elkaar zetten. De voordelen van het bouwen met moleculen is dat je alles kan namaken. Zo zou je bijvoorbeeld huid kunnen namaken, voor mensen die heel erg verbrand zijn. Ook kan je hele kleine en hele slimme computers maken. Nanotechnologie komt van nanometer. Een nanometer is een miljoenste millimeter en dat is ongeveer net zo groot als de gemiddelde molecuul. Er zijn al producten die op nanoschaal worden gemaakt. Bepaalde lagen op brillen, om te ontspiegelen bijvoorbeeld, zijn maar een paar moleculen dik. En in zonnebrand zitten hele kleine deeltjes die ultraviolet licht kunnen opnemen. Dat is het licht waar onze huid van verbrandt. Dus met een laag van die deeltjes op je huid wordt het ultraviolette licht niet door je huid opgenomen en verbrand je niet. In theorie kun je materialen precies zo kan samenstellen als je wilt, met precies de eigenschappen die je belangrijk vindt. De mogelijkheden lijken dan ook ongelooflijk. Er wordt veel gewerkt aan medicijnen zonder bijwerkingen. Ook worden er hele dunne zonnecellen gemaakt. Die zijn veel goedkoper en flexibeler. Echt molecuul voor molecuul beetpakken is nog wel een tijdrovende zaak. Moleculen bewegen zich anders dan wij gewend zijn. De manier waarop moleculen bewegen noemen we quantummechanica. Genoeg ideeën over nanotechnologie, maar nog lang niet altijd uit te voeren. Voorlopig wordt er nog veel onderzoek gedaan.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20081124_bouwsteenpoppetjes01
LEGO poppetjes
Het hoofd
BB 20071220_kaarsenmaken01
Kaarsen maken
Hoe worden ze gemaakt?
BB 20080206_zeep01
Zeep
Zo wordt zeep gemaakt.
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Fabriek
Massamaatwerk

Massamaatwerk lijkt een ‘contradictio in termines’. Tot voor kort zag men in de wereld van de productie massaproductie en ‘maatwerk’ als tegengestelde principes.

EW: Tanken
BTW en Accijns

Iedereen heeft in het dagelijks leven te maken met belastingen. Er zijn er veel. Als je een brommer hebt betaal je motorvoertuigenbelasting. Of inkomstenbelasting die jij en je werkgever betalen over je inkomen. Of hondenbelasting als je een hond hebt.

akker met kroppen sla
Voedselverspilling
Eten in de vuilnisbak

Onlangs is de campagne ‘Eten is om op te eten’ gestart. Hiermee wil de regering iedereen oproepen om minder eten te verspillen. Voedselverspilling is te voorkomen door slimmer boodschappen te doen, zelf te koken en eten te bewaren. Dat is nodig omdat we in Nederland veel bruikbaar eten gewoon in de vuilnisbak gooien. Gemiddeld 51 kilo per persoon per jaar. Hiervan kun je 80 warme maaltijden maken en het kost 175 euro.