Schooltv Beeldbank

Nulenergie-woningen

Welke energiebesparende maatregelen zijn er?

De hele dag door gebruiken we energie. Daarvoor verbranden we fossiele brandstoffen. Maar we kunnen ook zelf energie opwekken. En er zijn technieken om minder energie te verbruiken.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
2:03 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Energie
VO: Techniek > Techniek > Energie
Waardering:
426 beoordelingen - 17735 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Dit zijn nulenergie-woningen. Huizen die zelf energie kunnen winnen op verschillende manieren. Als ze net zoveel energie verbruiken als dat ze winnen, zijn het nulenergie-woningen. De balans is nul. Energie winnen kan bijvoorbeeld door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Zonne-energie wordt dan omgezet in elektriciteit. Een andere manier is zonneboilers. Dat zijn zwarte panelen, waar water door stroomt. Door de zwarte kleur wordt veel zonne-energie opgenomen. Naast energiewinning kun je ook op verschillende manieren energie besparen. Door natuurlijke lichtinval en dus veel zon in huis, kan de verwarming lager worden gezet worden en het licht overdag uit worden gelaten. Dubbele ramen isoleren veel beter dan enkele. Dat komt doordat er stilstaande lucht tussen die twee ramen zit. Stilstaande lucht heeft een laag warmtegeleidingscoëfficiënt. Dat wil zeggen dat er weinig warmte door verdwijnt. Met glaswol of ander isolatiemateriaal kun je muren, plafonds en vloeren isoleren, zodat warmte niet onnodig wegstroomt. Er kan ook veel energie bespaard worden door zuinige apparatuur te gebruiken. Dat begint al bij zuinige spaarlampen. Maar ook een apparaat als een warmtepomp is energiebesparend. Die zorgt voor de verwarming in huis. In een warmtepomp wordt koude lucht samengedrukt en die wordt dan warm. Een warmtepomp is zuiniger dan een ketel op gas. Een warmtemuur is een alternatief voor verwarmingsradiatoren. Een hele muur straalt warmte uit omdat er buizen doorheen lopen die gevuld zijn met warm water. De ruimte is snel warm met minder energie. Een nieuwe vorm van energiebesparing is het werken met sensoren. Die zien waar wel of geen mensen aanwezig zijn in huis. De computer kan dan de verwarming en het licht uit doen in gedeeltes van het huis waar niemand is.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

wasdroger
Wat kost een wasdroger?
Een grote energieverbruiker
Nienke met zonnepanelen
Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?
Een eigen elektriciteitsfabriekje op het dak
stopcontact met stekkers
Wat kun je doen tegen sluipverbruik?
Gebruik stekkerdozen met schakelaar!
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

een vriezer vol ijs
Energiebesparingstips
Klimaatverandering, wat kun je er zelf tegen doen?

Het klimaat verandert. Dat is zeker. Maar om het een beetje te vertragen, kun je zelf een aantal dingen doen.

EW Huid
Functies van de huid
Huid beschermt ons tegen ziektes, uitdrogen, afkoeling en oververhitting

De buitenste laag van het lichaam, de huid, is het grootste orgaan van het lichaam. Zij beschermt niet alleen tegen invloeden van buitenaf, maar helpt ook bij het regelen van de lichaamstemperatuur.

Nulenergiewoningen
Nulenergiewoning
Energiewinning en -verbruik precies in evenwicht

In huizen wordt energie gebruikt voor allerlei doelen. Als er precies net zoveel energie door het huis gewonnen wordt als er in dat huis verbruikt wordt, is er sprake van een nulenergiewoning.

Biomassa
Groene stroom
Alternatieve stroomopwekking

Huishoudelijke apparaten hebben energie nodig. Bijvoorbeeld uit het stopcontact of een batterij. Hierbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energie.

Energiebalans
De energiebalans