Schooltv Beeldbank

Kraakinstallatie

Hoe breek je grotere moleculen in kleinere?

In een kraakinstallatie worden grotere moleculen door verhitting gekraakt, dat wil zeggen gebroken tot kleinere moleculen. In die kleinere moleculen krijg je daardoor dubbele bindingen.

Voor:
VO, klas 4 - VO, klas 5
Lengte:
1:55 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Scheikunde > Koolwaterstoffen > Kunststoffen
Waardering:
1033 beoordelingen - 4969 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Dit is een kraakinstallatie. We bekijken ze van dichtbij.De stoffen worden van bovenaf aangevoerd. Eigenlijk zijn het zeer grote ovens. Een kijkje in de oven laat roodgloeiende verticale buizen zien. Ze worden tot boven de 1000 °C verhit. De stoffen stromen van boven naar beneden door de buizen. Door de hoge temperatuur worden de moleculen gekraakt, dat wil zeggen: ze breken in stukken.
Dit zijn de gasbranders om die hoge temperatuur te krijgen. Aan de hand van de structuurformule van 2-methylpentaan laten we zien wat er bij het kraken gebeurt. Het molecuul wordt in stappen afgebroken doordat atoombindingen breken. Hierbij ontstaan brokstukken met ongepaarde elektronen. Die elektronen worden hier met stippen aangegeven. In dit voorbeeld zijn 3 breukplaatsen, waardoor 4 brokstukken ontstaan. Om te voorkomen dat deze brokstukken weer met elkaar reageren, wordt aan het reactiemengsel stoom toegevoegd. Binnen de brokstukken ontstaan dan dubbele bindingen.
Terug bij de gasbranders. De stoffen die bij het kraken ontstaan moeten in volgende installaties van elkaar gescheiden worden. Daarna worden ze verder gebruikt om er nuttige producten van te maken. De hele kraakinstallatie werkt continu. Vanuit de meetkamer wordt alles centraal gevolgd en geregeld.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Sublimeren
Sublimeren
Hoe krijg je jood zuiver?
Beeldbank - 20081020_virtuelekunst01
Virtuele kunst
Interactieve ervaringsinstallaties
Covalentie
Covalentie
Kan een atoom zomaar willekeurig wat bindingen maken?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Nanotechnologie
Nanotechnologie
Techniek op microscopisch klein formaat

Bij nanotechnologie is het de bedoeling om molecuul voor molecuul iets op te bouwen, zodat je de eigenschappen ervan heel precies kunt bepalen.

inworpgleuf van een installatie van jake de Vos
De kunstuiting 'installatie'
Eerst het idee, dan de uitwerking

Installatiekunst is een relatief jonge kunstuiting, die te relateren is aan de conceptuele kunst, de kunst via performances en de video- en computerkunst.