Schooltv Beeldbank

Filtreren

Hoe maak je een troebele vloeistof helder?

Met behulp van een filter kun je een suspensie scheiden in de vaste stof en de vloeistof.

Voor:
VO, klas 3 - VO, klas 5
Lengte:
1:46 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Scheikunde > Mengsels en oplossingen > Scheidingsmethoden
Waardering:
234 beoordelingen - 14248 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Met deze zeef kun je een mengsel scheiden. Alleen het zand en de kleine steentjes gaan door de gaten van de zeef. De scheiding lukt, omdat de korrels niet even groot zijn. Een mengsel van een vaste stof en een vloeistof noemen we een suspensie. Om een suspensie te scheiden is ook een zeeflaag nodig. Zo%u2019n zeeflaag wordt hier een filter genoemd. Filters kunnen gemaakt zijn van papier, van textiel en van samengeperst fijngemalen glas. Je ziet hier zo%u2019n glasfilter. De gele vaste stof wordt erdoor tegengehouden, de heldere kleurloze vloeistof loopt erdoor. Deze manier van scheiden noemen we filtratie. De vloeistof, die door het filter heen loopt, heet filtraat. De vaste stof, die wordt tegengehouden, heet residu. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de vloeistof door het filter loopt. Na afloop wordt het residu van het filter geschraapt.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Grote hoeveelheden filtreren
Grote hoeveelheden filtreren
Hoe wordt een filtratie in een fabriek uitgevoerd?
Extraheren
Extraheren
Wat gebeurt er bij thee- en koffiezetten?
Centrifugeren
Centrifugeren
Hoe kun je de zwaartekracht 'n handje helpen?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Destillatie-opstelling
Scheidingsmethoden
Hoe krijg je een mengsel uit elkaar?

Een belangrijk onderdeel van scheikunde is het scheiden van mengsels. Mengsels worden gescheiden om verschillende stoffen uit elkaar te halen. Hier kunnen dan bepaalde dingen mee gedaan worden.

politieman
Zwerfvuil
Mensen gooien zomaar dingen op straat

Met opzet of per ongeluk komt er een heleboel rommel in het milieu terecht. Dit heet zwerfvuil. Omdat het meeste zwerfvuil niet uit zichzelf verdwijnt in de natuur, wordt het regelmatig door de gemeente opgeruimd. Zij verbranden het dan weer in een vuilverbrandingsoven.

Bouw van de Berlijnse muur, augustus 1961.
De Koude Oorlog: Bouw van de Berlijnse Muur

In de jaren vijftig was de grens tussen de BRD en de DDR afgesloten met prikkeldraad, wachtposten en andere versperringen. In Berlijn was de grens niet dicht.