Schooltv Beeldbank

Vincent, de kunstschilder

Een blik op zijn werk

De schilderijen van Vincent van Gogh zijn wereldberoemd. Maar wat schilderde hij eigenlijk?

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
2:57 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Kunstzinnige oriëntatie > Kunstzinnige oriëntatie > Cultureel erfgoed
VO: CKV > Beeldende kunst > Nederlandse beroemdheden
Waardering:
179 beoordelingen - 39878 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Vincent van Gogh is nu een beroemd schilder. Als Vincent begint met schilderen woont hij in Noord-Brabant. Vincent wil vooral gewone mensen schilderen. In het begin werkt hij vooral met pen, houtskool en Oost-Indische inkt. Hij oefent veel. Van zijn broer Theo krijgt hij geld. Daardoor kan Vincent naar zijn neef in Den Haag. De kunstschilder Anton Mauve. Mauve geeft hem teken- en schilderlessen. Van hem leert Vincent met olieverf te werken.

Later gaat Vincent op het platteland wonen. Hij houdt van het boerenland en de eenvoudige mensen daar. Hij tekent de arme boeren, die zwaar werk verrichten. De kleine schetsen die hij buiten maakt, werkt hij thuis in zijn atelier uit. Hij schildert vooral in donkere aardekleuren.

Een schilderij waar hij erg zijn best op doet, is 'De aardappeleters'. Op het schilderij zie je vijf arme boeren die aardappels eten. Vincent wil met dit schilderij het arme bestaan van de boeren laten zien.

Dan vertrekt hij naar Parijs. Zijn broer Theo woont daar inmiddels. Vincent leert daar het werk van de Franse schilders kennen. Licht en kleur zijn belangrijk in hun werk. Vincent gaat ook zo schilderen. De donkere kleuren van vroeger veranderen in helder rood, blauw en geel. Van schilder Pissaro leert Vincent stipje voor stipje de kleuren naast elkaar schilderen. Vincent verandert de stippen al snel in strepen. Zijn schilderijen worden steeds kleuriger en helderder.

Na twee jaar Parijs vertrekt Vincent naar het zuiden van Frankrijk, naar het stadje Arles. Het is lente en de fruitbomen staan in bloei. Hij schildert prachtige boomgaarden. Hij schildert de korenvelden in heldere kleuren. Hij schildert de zon en de hemel fel geel, de aarde paars. De meeste schilderijen kun je nu bekijken in het Van Gogh museum in Amsterdam.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Vincent van Gogh
Vincent van Gogh
Nu wereldberoemd, maar stierf als een arm man
Beeldbank - 20080906_destijl01
De Stijl
Een groep moderne kunstenaars
Vincent van Gogh
Vincents kleuren
Liedje over Vincent van Gogh
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Beeld De wreker, Ernst Barlach
Het expressionisme (1910-1920)
Veel gevoel, weinig regels

Net als in de romantiek draaide het voor de expressionisten aan het begin van de twintigste eeuw allemaal om gevoel. Alleen uitten ze dat op een onconventionele manier.

Renoir schilderij
Het impressionisme 1870-1879
Geen schilderij, maar een ‘indruk’

Toen verf in de tweede helft van de negentiende eeuw voor het eerst in tubes verkrijgbaar was, trokken schilders massaal naar buiten om te schilderen. Ze ontdekten dat kleuren veranderen door verschillende zonnestanden. Vanuit deze ontdekking gingen de impressionisten aan het werk.

Aardappeleters van Vincent van Gogh
Vincent van Gogh (1853-1890)
Een arme maar baanbrekende schilder

Iedereen heeft wel eens van Vincent van Gogh gehoord. Al was het alleen al van het verhaal dat er een stuk van zijn oor werd afgesneden of vanwege het feit dat er een Van Gogh Museum is in Amsterdam. Hij is één van de beroemdste schilders van Nederland.

schilderij Paul Gauguin
Paul Gauguin (1848-1903)
Bezeten door kleur

De Franse schilder Paul Gauguin neemt een bijzondere positie in binnen de kunstgeschiedenis. Zijn stijl is moeilijk in te delen bij een stroming omdat hij voor zijn tijd afwijkende keuzes maakte.

Schilderij Intocht van Napoleon, Matthieu van Bree, 1813
Crowdfunding Napoleon
Nieuwe methode van fondsenwerving

Zondag 9 oktober 2011 was het precies tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Amsterdam bezocht. Van dat bezoek is een enorm groot schilderij gemaakt: De intocht van Napoleon te Amsterdam. Op het schilderij is te zien hoe de autoriteiten van Amsterdam de Franse keizer de sleutels van de stad aanbieden. Vanaf 1813 tot 1891 heeft het schilderij gehangen in het voormalige stadhuis in Amsterdam en in het Rijksmuseum. Daarna is het opgeborgen in het depot: men schaamde zich voor de afgebeelde scène.