Schooltv Beeldbank

Kip en ei

Veilig onder moeders vleugels

Een kip legt zoveel eieren, tot er genoeg zijn om te broeden. Ze houdt de eieren op ongeveer 40° Celsius. Als een ei lang genoeg bebroed is, komt het uit. Het kuikentje maakt de eischaal van binnenuit met de eitand stuk. Na het uitkomen moeten de donsveertjes eerst opdrogen. De hen houdt de kuikens onder haar vleugels warm.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 3
Lengte:
1:49 minuten
Online tot:
31 december 2018
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Vogels
VO: Biologie > Gedrag > Voortplantingsgedrag
Waardering:
54 beoordelingen - 74723 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

De meeste kuikentjes worden in een broedmachine uitgebroed, maar deze hen broedt haar eieren zelf uit. Voordat ze ging broeden legde ze elke dag een ei totdat haar legsel compleet was. Pas als er genoeg eieren zijn gaat ze er op zitten om ze warm te houden. Als een ei niet goed ligt, rolt de hen het met haar snavel op zijn plaats. De warmte van haar lichaam zorgt ervoor, dat de eieren steeds zo'n 40° Celcius zijn. Dit ei is al een paar weken bebroed. Er komt een barstje in, dat steeds groter wordt. Het kuikentje maakt met de eitand op de snavel de eischaal van binnenuit stuk. Eerst zijn de donsveertjes nog helemaal nat en aan elkaar geplakt. Als het kuiken al helemaal uit het ei is, zijn de veertjes nog steeds nat. Maar na een uurtje is het kuiken een donzig balletje, dat op eigen pootjes kan staan. De moeder gaat door met broeden, tot alle eieren zijn uitgekomen. Daarna houdt ze haar jongen onder haar vleugels warm. Ze maakt zachte geluiden om de kuikens duidelijk te maken dat ze niet weg moeten lopen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

broedende adéliepinguïn
Broedzorg bij Adéliepinguïns
Van ei tot pinguïn
Van ei tot flamingo
Van ei tot flamingo
Mooie ouders, lelijke kuikens
Pasen
Pasen
Voorjaarsfeest van christenen
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Pasen
Pasen
Opgestaan uit de dood

Pasen is een belangrijk christelijk feest. Dan vieren christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan. Maar wat heeft het paasei ermee te maken?