Schooltv Beeldbank

Kameleons

De staart als extra handje

Kameleons zijn boombewoners. Tussen de bladeren en takken vallen ze niet op, omdat ze hun kleur aan hun omgeving kunnen aanpassen. Ze zijn goed gecamoufleerd. Ze hebben niet alleen vier poten met grijphandjes maar ook een grijpstaart om zich mee vast te houden.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 3
Lengte:
1:33 minuten
Online tot:
31 december 2018
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Reptielen
VO: Biologie > Dieren > Aanpassingen
Waardering:
73 beoordelingen - 15093 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Kameleons vind je in Spanje en in Afrika. Ze zijn goed aangepast aan het leven in bomen en struiken. Als een kameleon loopt, kijkt hij met het ene oog waar hij langs moet. Met het andere speurt hij intussen naar insecten. Zijn vingers en tenen zorgen tijdens het lopen voor een goed houvast. Scherpe nagels voorkomen dat een kameleon wegglijdt. Deze kameleon is op insectenjacht. Voetje voor voetje sluipt hij over de takken. De ogen draaien voortdurend naar alle kanten. Zo'n kameleonoog kan veel beter draaien dan een mensenoog. Deze kameleon loopt zonder moeite omlaag. Zijn handen en voeten zorgen voor voldoende houvast. Hoogtevrees lijkt hij niet te hebben. Soms komt z'n grijpstaart goed van pas als extra handje om ervoor te zorgen dat hij niet uit een boom valt.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank:20100518_beagle22
Land- en zeeschildpadden
De enige reptielen zonder tanden
Bidsprinkhaan vangt wandelende tak
Bidsprinkhaan vangt wandelende tak
Het einde van een wandelende tak
Schildpad
Schildpad
Mijn beessie is een schildpad