Schooltv Beeldbank

Zeekatten zijn inktvissen

Verstoppertje spelen in het dierenrijk

Een zeekat is een inktvissoort, die in de Noordzee voorkomt. De huid van de zeekat kan van kleur veranderen. Daardoor kan het dier zich camoufleren of juist erg opvallen. Als er gevaar dreigt, spuit de zeekat een wolk donkere kleurstof in het water. Vijanden zien dan niet waar hun prooi is gebleven.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 3
Lengte:
2:28 minuten
Online tot:
31 december 2018
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Vissen
VO: Biologie > Dieren > Aanpassingen
Waardering:
21 beoordelingen - 10872 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Dit is een inktvissensoort, een zeekat. In de zomer kun je deze dieren in de zee langs onze kust tegenkomen. Een zeekat pompt zeewater door deze buis langs zijn kieuwen. Zeekatten zijn meesters in het veranderen van kleur. Deze ligt rustig op de zandbodem en valt nauwelijks op. Zijn huid ziet er sterk vergroot zo uit. Het zijn allemaal vlekken, die snel van kleur kunnen veranderen. Het ene moment is de zeekat helemaal donker. Even later wordt hij opeens lichtgrijs. Op een grijze zandbodem zie je hem dan nauwelijks. Zo graaft een zeekat zich in. Met een waterstraal en met zijn vinnen spoelt hij het zand weg. Zo maakt hij een kuil en daarna bedekt hij zich met zand. Geen vijand die hem vindt. Deze zeekat is zo goed gecamoufleerd, dat je hem nauwelijks opmerkt. Alleen de adembewegingen verraden, dat er een dier op het zand ligt. Zwemmende zeekatten vallen op, maar als een zeekat niet gezien wil worden graaft hij zich in. Aan de zijkant heeft een zeekat vinnen, waar hij golvende bewegingen mee kan maken. Met deze vinnen kan hij zand wegspoelen om zich erin te verstoppen. Een zeekat gebruikt de vinnen ook om mee te zwemmen en te sturen. Als een zeekat een soortgenoot iets wil vertellen, krijgt zijn huid kleurige strepen of vlekken. Die kleuren en strepen veranderen erg snel en een soortgenoot begrijpt wat dat allemaal betekent. Bij gevaar gebruikt een zeekat een heel bijzondere manier om te ontsnappen. Als een echte inktvis spuit hij een zwarte kleurstof in het water. In de donkere inktwolk ziet een vijand niet waar de zeekat is gebleven.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Zeekat op jacht
Zeekat op jacht
Een zeekat vangt geen muisjes
eiertros van een inktvis
Eiertrossen op het strand
De eitjes van een pijlstaartinktvis
Beeldbank:20091030_beagle05
De inktvis
Een weekdier met 8 armen
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Zeewier
Zout water
Je kunt het maar beter niet drinken

Het overgrote deel van het water op aarde is zout. In dit zoute zeewater leven erg veel planten en dieren.

Handmatig harken van kokkels
De Waddenzee
Een uniek natuurgebied in Nederland

De Waddenzee is een natuurgebied ten noorden van Nederland. Het strekt zich uit van Texel tot aan Denemarken, 10.000 km2 in totaal. Het is een wetland: een omvangrijk, nat gebied dat van grote betekenis is voor vogels.

overstroming
Gevolgen van klimaatverandering
Er verandert veel

De klimaatverandering houdt onder meer in dat de temperatuur wereldwijd stijgt. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van deze temperatuurstijging?