Schooltv Beeldbank

Iedereen is anders

Je DNA bepaalt hoe je eruit ziet

Rood haar, blauwe ogen of een gele huid: niemand is precies hetzelfde. Hoe je eruit ziet, staat in je DNA. Dat zijn piepkleine pakketjes vol informatie. Ze zitten in je hele lijf.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
1:01 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > Voortplanting en groei
VO: Biologie > Voortplanting en Erfelijkheid > Chromosomen
Waardering:
59 beoordelingen - 17795 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Het lichaam van de mens is opgebouwd uit ongeveer 100.000 miljard hele kleine onderdeeltjes. Die onderdelen noem je cellen. Cellen kun je niet met het blote oog zien. In iedere cel zit een balletje. Dat heet de kern en in die kern zitten je chromosomen. Iedere chromosoom bestaat uit een heel lange draad. Die draad heet het DNA. DNA is, net als een vingerafdruk, bij ieder mens anders. Alleen bij eeneiige tweelingen is het 't zelfde. In het DNA zijn alle eigenschappen zoals haarkleur, de kleur van je ogen, en je huidskleur opgeslagen. De politie gebruikt DNA bij het opsporen van misdadigers. Ze kunnen DNA halen uit speeksel, huidcellen, bloed, sperma en haren die op de plaats van het misdrijf achterblijven.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Dna string
DNA
Een code in je lijf
sporenonderzoek aan het doen
Hoe wordt sporenonderzoek gedaan?
De dader vinden met behulp van DNA
presentator met model van haar
Waarom worden mannen kaal?
Erfelijkheid en hormonen
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

onderzoekster werkt met PCR
DNA vermenigvuldigen
PCR (polymerase chain reaction)

Er is maar weinig DNA nodig om een DNA-profiel op te stellen. Tegenwoordig is er een techniek die kleine beetjes DNA kan kopiëren, zodat genoeg DNA beschikbaar is voor onderzoek. Deze techniek heet PCR (een afkorting voor het Engelse polymerase chain reaction).

Genetisch modificeren van een plant met behulp van een bacterie. Foto: VanderHave B.V., Kapelle
Gentechnologie
Knippen en plakken in DNA

Genetische modificatie is een moderne techniek waarmee het mogelijk is om de erfelijke eigenschappen van levende organismen, zoals planten, dieren of mensen te veranderen.

DNA proef
DNA isoleren
Het zit goed in je lichaam verstopt

Voordat je DNA kunt bestuderen om bijvoorbeeld een genetische ziekte vast te kunnen stellen, moet je allereerst DNA hebben. DNA zit namelijk niet zomaar op een makkelijk te vinden plek van je lichaam opgeslagen. Het zit verspreid door je hele lichaam, goed weggestopt in de celkernen van je cellen. Je zal het DNA eerst van die cellen, en alles wat daarbij hoort zoals organellen, eiwitten en membranen, moeten ontdoen.

kerk
Uiterlijk van christenen
Geen vrouw in manskleren, geen man in een vrouwenkleed

Heeft je vader of moeder wel eens tegen je gezegd: “Doe je pet af tijdens het eten!” Dit hoort bij goede tafelmanieren, maar het zou zomaar eens uit de christelijk geloof kunnen komen.

Boeddhistischemonikken
Uiterlijk van boeddhistische kloosterlingen
Een oranje/gele lap en een kaal hoofd

De leden van een boeddhistisch klooster heten bhikkhoes. Bhikkoe betekent: bij elkaar zijn.