Schooltv Beeldbank

Hoe groeien uien?

Het hele groeiproces van zaadje tot ui

Als een ui niet geoogst wordt, maar door mag groeien, wordt het een plantje. Het plantje krijgt allemaal bloemen en daarin kan een bevruchting plaatsvinden om zaadjes te krijgen. Het zaadje groeit daarna weer uit tot een ui.

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 3
Lengte:
2:25 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Plantenrijk > Planten
VO: Biologie > Planten > Levenscyclus
Waardering:
93 beoordelingen - 30998 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Dit zijn uien. Die kun je in elke groentewinkel kopen. Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin. De plant groeit verder en maakt in de bladeren voedsel dat in de ui wordt opgeslagen. Nu is de ui dik genoeg en kan geoogst worden. Als je de ui niet oogst, maar in de grond laat zitten, kan er een nieuwe uienplant uit gaan groeien. Als je een ui doorsnijdt, zie je dat er allemaal lagen zitten. Tussen die lagen groeien de blaadjes omhoog. Aan de bovenkant van de bol komen ze tevoorschijn. De blaadjes worden groter en groter. Na een tijdje groeien er ook bloemstelen met knoppen omhoog. Aan de bloemsteel zit een spitse punt. De bloemsteel wordt steeds langer en de punt wordt steeds dikker. De knop wordt zo dik dat het omhulsel open barst. En dan zie je opeens wat er binnen in die knop zit, allemaal kleine bloemknopjes. Na een poosje vouwen de bloempjes zich open. Elk bloempje heeft een krans van gele meeldraden. Tussen de meeldraden zit de stamper. Een bij brengt wat stuifmeel op de stamper. Uit een stuifmeelkorrel groeit een lange buis naar een eicel in de stamper. De eicel wordt daardoor bevrucht en groeit uit tot een zaadje. En dat gebeurt in al deze bloempjes tegelijk. Als de eicel bevrucht is, wordt de stamper een groen bolletje, de vrucht. Na een tijdje worden de vruchten bruin en droog, ze barsten open. De zaadjes vallen eruit en komen op de grond. En dan kan er weer een nieuwe uienplant gaan groeien.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Hoe groeit courgette?
Hoe groeit courgette?
Het hele groeiproces van zaadje tot eetbare courgette
De groei van een tulp
De groei van een tulp
Miljoenen bloemen en planten worden verhandeld op de bloemenveiling
Bloemenveiling
Handel in miljoenen bloemen en planten
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Bij op bloem
Bloemen en vruchten
Zijn nodig voor de voortplanting

Bloemen en vruchten zijn erg belangrijk voor de plant. Zonder bloemen zou hij zich niet kunnen voortplanten.

EW Baby
Hersenontwikkeling
Van een speldenknopje tot een hoofd vol

Hersenen ontwikkelen zich al vanaf het eerste stadium van een embryo. Dat moet wel, want leven is onmogelijk zonder een goed ontwikkeld zenuwstelsel.

stengels
Stengels
Zorgen dat de plant blijft leven

Een plant heeft verschillende delen. De stengel is daar een van. Je kunt de stengel zien als de verbinding tussen de wortels en de bladeren. Het water en de voedingsstoffen van de wortels wordt namelijk via de stengel naar de bladeren wordt gestuurd.