Schooltv Beeldbank

Romeinen in ons land

Ze brachten perziken, kippen en geld.

De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld. Maar ook spiegels, messen, lepels en glas. En wat ook nieuw was: geld!

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
3:02 minuten
Online tot:
1 augustus 2019
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 02. Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 n. Chr.) > Nederland
VO: Geschiedenis > 02. Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 n. Chr.) > Nederland
Waardering:
472 beoordelingen - 173552 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

De Romeinen kwamen uit Rome. De keizers van Rome wilden veel macht. Daarom veroverden de Romeinen zo'n 2000 jaar geleden grote delen van Europa en Noord-Afrika. Ook ons land werd door de Romeinen veroverd. Maar niet helemaal. De Germanen die in het noorden woonden waren te sterk. De Rijn werd de grens van het Romeinse Rijk. De Germanen en Romeinen dreven ook handel met elkaar. De Romeinen brachten veel spullen die de Germanen niet kenden. Zo namen ze vruchten mee uit Zuid - Europa, zoals perziken, vijgen en druiven. Maar ook kippen. Nieuw voor de Germanen waren ook spiegels, messen, lepels en glas. Om al die spullen te betalen gebruikten de Romeinen geld. Dat was ook nieuw voor de Germanen. Tot dan toe betaalden die elkaar door spullen te ruilen. De Romeinen gebruikten een nieuwe vinding om aardewerk te maken: de draaischijf. Op één zo'n draaischijf kon je wel 150 potten per dag draaien. Het aardewerk werd in fabrieken gebakken. De Romeinen hebben ons ook leren schrijven. Met een stylo, een soort pen, schreven ze in was. Er ontstonden nieuwe woorden in het Nederlands: kasteel van castellum, straat van via strata en nog een heleboel andere woorden. Zowel de Germanen als de Romeinen hadden goden. De Germanen eerden hun goden in de buitenlucht. De Romeinen bouwden tempels voor hun goden. Terwijl de Germanen in hutten van leem, hout en riet woonden, bouwden de Romeinen in de heuvels van Limburg villa's. Een villa was een huis zoals ze die in de omgeving van Rome bouwden, met een aparte woonkamer, eetkamer en slaapkamers. Om het huis te verwarmen legden de Romeinen de vloer op zuiltjes van steen. Daaronder verwarmden ze lucht. Vloerverwarming dus. De Romeinen kenden ook al het badhuis. Hier wasten de Romeinen zich. Er waren koud, lauw en warmwater baden. En sauna's, en je kon je er lekker laten masseren. Er waren ook toiletten in één grote ruimte. Gezellig. Na ongeveer 200 jaar kwam er een eind aan de Romeinse tijd in ons land.

?

Plus

  • Speel samen: De Romeinen Het Romeinse Rijk was ooit groot en machtig. Hoe is dit Rijk ontstaan en welke invloed hadden de Romeinen op ons land? Test je kennis.
  • Werkblad Romeinse Rijk Vragen en opdrachten bij de clip over het Romeinse Rijk.
?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Het Romeinse Rijk
Het Romeinse Rijk
Groot, machtig en rijk
Tien Geboden
Tien Geboden
Tien belangrijke regels voor christenen
De route van de VOC
De route van de VOC
Een reis vol gevaren
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Ötzi de ijsmummie
Ötzi de ijsmummie
Van meer dan 5000 jaar oud

Ötzi is een ijsmummie van meer dan 5000 jaar oud. In 1991 wordt hij gevonden in het Ötzdal van de Oostenrijkse Alpen. Doordat het lichaam zo lang ingevroren heeft gezeten in het ijs, is het goed bewaard gebleven.