Schooltv Beeldbank

Het Romeinse Rijk

Groot, machtig en rijk

De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit Rome. De keizers van Rome wilden het Romeinse Rijk zo groot mogelijk maken. Daarom veroverden ze grote delen van Europa en Noord-Afrika.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
2:30 minuten
Online tot:
1 augustus 2019
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 02. Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 n. Chr.) > Wereld
VO: Geschiedenis > 02. Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 n. Chr.) > Wereld
Waardering:
1296 beoordelingen - 204413 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

De Romeinen kwamen uit Rome. De keizers van Rome wilden veel macht. Daarom veroverden de Romeinen zo'n 2000 jaar geleden grote delen van Europa en Noord Afrika. De Romeinen legden wegen van steen en bruggen aan. Hierdoor konden de soldaten makkelijk over grote afstanden door het Romeinse Rijk lopen. Ook ons land werd door de Romeinen veroverd. Maar niet helemaal. De Germanen die in het noorden woonden waren te sterk. De Rijn werd de grens van het Romeinse Rijk. De Romeinse soldaten bewaakten die grens heel goed. Langs de oevers van de Rijn bouwden zij op verschillende plekken forten. Zo'n fort noemden de Romeinen een castellum. Daar woonden zo'n 500 soldaten. Het leven in een castellum bestond uit oefenen en je wapenuitrusting op orde houden. Een Romeinse soldaat droeg wollen onderkleding, een borstharnas, een helm en sandalen. Hij had een kort zwaard en een dik leren schild. Onder zijn sandalen zaten ijzeren noppen. Daar kon een soldaat honderden kilometers op lopen. Omdat het leven van een Romeinse soldaat best goed was, wilden ook veel andere mannen voor de Romeinse keizer vechten. Er zaten zelfs veel Germanen in het Romeinse leger. Een diensttijd duurde 25 jaar. Daarna kregen ze een militair diploma. Daarin stond dat ze dezelfde rechten kregen als de Romeinen en dat ze vanaf nu mochten trouwen. Ze waren dan een echte Romein geworden. Na ongeveer 200 jaar kwam er een eind aan de Romeinse tijd in ons land. Germaanse stammen drongen vanuit het Noorden het Romeinse Rijk binnen. Ze zochten nieuwe gebieden om te wonen en gingen op rooftocht. De soldaten langs de Rijn werden door de Romeinse keizer teruggeroepen om Italië te verdedigen. Maar dat lukte niet. De Germanen plunderden zelfs het eens zo machtige Rome. Met de macht van de Romeinen was het gedaan.

?

Plus

  • Speel samen: De Romeinen Het Romeinse Rijk was ooit groot en machtig. Hoe is dit Rijk ontstaan en welke invloed hadden de Romeinen op ons land? Test je kennis.
  • Werkblad Romeinse Rijk Vragen en opdrachten bij de clip over het Romeinse Rijk.
?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Romeinen in ons land
Romeinen in ons land
Ze brachten perziken, kippen en geld.
Tien Geboden
Tien Geboden
Tien belangrijke regels voor christenen
De route van de VOC
De route van de VOC
Een reis vol gevaren
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Olympia
Asterix en het begin van de Olympische Spelen
Het verhaal in woord en beeld

De allereerste Olympische Spelen vonden plaats in het Griekse Olympia. De sportwedstrijden werden niet zomaar georganiseerd. Omdat er in 776 voor Christus veel onderlinge oorlogen tussen steden heersten, hoopten de Grieken dat het zou stoppen als ze de Spelen voor de God Zeus zouden organiseren.

Boksen was vroeger al een onderdeel op de Olympische Spelen
Asterix en de Olympische wedstrijden
Welke sporten werden er tijdens de eerste Olympische Spelen beoefend?

Met teksten en illustraties uit de strip Asterix en Obelix gaan we terug naar de tijd van de eerste Olympische Spelen.

Foto van Romeinse soldaten
Romeinen in Nederland
Ze kwamen maar tot aan de Rijn

De Romeinen hadden 2000 jaar geleden bijna heel Europa, grote delen van Azië en Afrika veroverd. De lage landen ten noorden van de Rijn wilden ze ook veroveren, maar dat mislukte.

Ötzi de ijsmummie
Ötzi de ijsmummie
Van meer dan 5000 jaar oud

Ötzi is een ijsmummie van meer dan 5000 jaar oud. In 1991 wordt hij gevonden in het Ötzdal van de Oostenrijkse Alpen. Doordat het lichaam zo lang ingevroren heeft gezeten in het ijs, is het goed bewaard gebleven.