Schooltv Beeldbank

Klei

Van klei naar baksteen

Klei is eigenlijk zand. Alleen is klei jonger en is pas later in Nederland gekomen. Klei wordt gebruikt om baksteen van te maken.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 1
Lengte:
1:40 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > Energiebronnen en stoffen > Klei
VO: Aardrijkskunde > Energiebronnen en grondstoffen > Klei
Waardering:
208 beoordelingen - 29132 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Dit zijn de kleigebieden in Nederland. Je vindt klei langs de grote rivieren en in de kustgebieden. Klei is veel fijner dan zand. Zo fijn zelfs dat je de korrels niet meer met het blote oog kunt zien. En als je het mengt met water wordt het een kneedbare massa, waar je geen korreltjes zand meer in voelt. Klei is een goede delfstof om bakstenen van te maken. Het wordt dus op verschillende plaatsen in Nederland afgegraven. Langs de grote rivieren staan de meeste baksteenfabrieken. Als de klei is afgegraven, wordt deze in de fabriek eerst goed gekneed. Er moet vaak ook nog wat water bij zodat het goed verwerkbaar is en blijft. Na het kneden, gaat het de vormen in en wordt gedroogd. Na een paar weken is de klei droog genoeg en kan ze gebakken worden. Dat moet heel langzaam gebeuren, omdat anders de steen barst. Door de hoge temperatuur in de oven smelten de stukjes klei aan elkaar. De stenen veranderen door het bakken van kleur en ze worden oer en oersterk. Zo sterk dat je er makkelijk hele hoge gebouwen van kunt maken! Met gebakken klei.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Zandwinning
Zandwinning
Van zand naar cement
Olietanker
Olietanker
Aardolie voor twee weken
Beeldbank:20101018_piramide01
De piramide
Eeuwenoud en nog staan ze stevig