Schooltv Beeldbank

Het koolwitje

Geheimen uit een vlinderleven

Na de paring legt een koolwitje eieren, waar rupsen uitkomen. De rupsen groeien en vervellen een paar keer. Als een rups groot genoeg is, verpopt ze. Uit de pop komt tenslotte een vlinder.

Voor:
PO, groep 6 - VO, klas 3
Lengte:
4:39 minuten
Online tot:
31 augustus 2018
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Ongewervelde dieren
VO: Biologie > Gedrag > Voortplantingsgedrag
Waardering:
56 beoordelingen - 20563 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

In het voorjaar zoeken de mannetjes van het koolwitje de vrouwtjes op Als ze paren duwen ze hun achterlijven tegen elkaar. Daarbij worden de eitjes in het lichaam van een vrouwtje bevrucht. Na de paring zoekt een vrouwtje een plekje om eieren te leggen. Hier plakt ze de eitjes tegen de onderkant van een koolblad. Sterk vergroot zien die eitjes er zo uit. Na een week kruipt de eerste rups uit het ei.. Met haar kaken maakt ze een opening, die groot genoeg is om er door te kunnen. Het diertje is nog maar een millimeter lang. Het heeft een grote, zwarte kop. De rupsen eten eerst de eischaal op. Even later beginnen ze aan de koolbladeren. Van al dat eten groeien ze snel, maar hun vel groeit niet mee. Daarom moet een rups vervellen. Ze stroopt haar oude huid af. Onder het oude vel zit een ruimer nieuw vel. Het afgedankte oude vel blijft achter. Na het vervellen gaat ze weer op zoek naar eten. Na een paar weken is de rups volgroeid. Nu eet ze niet meer. Ze zoekt een plekje om te verpoppen. Met de spinklieren opzij van de kop spint ze een veiligheidsgordel, waarmee ze zich goed vastmaakt. De rups vervelt nog een keer. De huid barst aan de rugkant open.De huid wordt afgestroopt. Binnen dat vel is de rups nu veranderd in een pop. Een pop ziet er heel anders uit dan een rups. De rups heeft een gedaanteverwisseling doorgemaakt. De pop is af. Het oude vel is niet meer nodig. De pop zit vast maar toch kan hij nog een beetje bewegen. Het oude vel valt op de grond. Binnenin verandert er nu een heleboel. Er ontwikkelt zich een vlinder. Na een tijdje komt er aan de rugkant een scheur in de pop. De pop barst open. Er beweegt iets in de pop. Een vlinder probeert naar buiten te komen. De vlinder is helemaal opgevouwen. De opening waardoor hij eruit moet, is erg nauw De vlinder komt langzaam maar zeker naar buiten. De kop en de sprieten zijn nu vrij. De vleugels zijn nog opgevouwen. Dat moet ook wel, want anders pasten ze niet in de pop. De vleugels zijn eruit. De vlinder is nu helemaal uit de pop. Maar vliegen kan hij nog niet. Het lichaam is nog week en de vleugels zijn nog niet bruikbaar. De vleugels worden eerst opgepompt met bloed. Daarna moeten ze nog even drogen om hard te worden. Klaar, de vlinder vliegt de wijde wereld in.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Levensloop van het koolwitje
Levensloop van het koolwitje
Ze groeien als kool
Geboorte van een koolwitje
Geboorte van een koolwitje
Uit een pop komt een vlinder.
Van ei tot rups
Van ei tot rups
Een vlinderei wordt een vraatzuchtige rups
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Atalanta op brandnetel
Eitjes van vlinders
Ze worden niet zomaar ergens neergelegd

De vrouwtjesvlinder legt haar eieren op een plant. Maar dat doet ze niet willekeurig. Elke vlinder kiest één soort uit om haar eieren op te leggen. Dat is ook de reden waarom niet alle vlinders overal voorkomen.

Barbie van nu
Barbie
Een pop van meer dan 50 jaar oud

Jongens spelen het liefst met autootjes, meisjes met poppen: zo zijn de rollen al jaren verdeeld. Dit stereotype werd versterkt toen Mattel in 1959 de Barbie introduceerde: een mooie, slanke meid van zo’n dertig centimeter. Maar Barbie heeft er niet altijd hetzelfde uit gezien.