Schooltv Beeldbank

Ontstaan van duinen

Zee, wind en planten

Duinen beschermen ons land tegen de zee. Ze zijn ontstaan onder invloed van zee, wind en begroeiing. Hoe dit precies in zijn werk is gegaan, zie je in deze clip.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 3
Lengte:
2:08 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > Landschap en water > Nederlands landschap
VO: Aardrijkskunde > Landschappen en water > Nederlands landschap
Waardering:
764 beoordelingen - 83128 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Langs de Nederlandse kust vinden we het duingebied. Op de Waddeneilanden, langs de kust van Noord- en Zuid Holland en in Zeeland. De Nederlandse duinenrij is wel honderd kilometer lang en beschermt ons lage land tegen overstromingen. De duinen zijn ontstaan door de invloed van zee, wind en begroeiing. De zee is altijd in beweging. De golven glijden over het zand en stromen weer terug. Bij elke golf legt de zee een beetje zand op het strand. Soms komen er ook voorwerpen op het strand terecht, bv. een stuk hout. En als het hard waait, waait de wind het zand, dat door de zee is aangevoerd, tegen het stuk hout. Na verloop van tijd ligt er zoveel zand op dat stuk hout dat je het helemaal niet meer ziet liggen. Zonder begroeiing zou de wind het zand weer makkelijk op kunnen pakken en zou het kleine duin weer weg waaien. Doordat er planten op de duinen gingen groeien, gebeurt dat niet. Biestarwe en helmgras doen het er goed. Deze planten zijn bestand tegen het zout en bovendien houden ze met hun uitgebreide wortels het zand goed vast. Nog steeds kun je bij de duinen zien hoe de begroeiing het zand vasthoudt. Omdat die begroeiing zo belangrijk is, plant de mens ook zelf helmgras aan. Hier zie je hoe het helmgras met zijn wortels het zand vasthoudt. En hier zie je dat het zand laagje voor laagje is opgebouwd, windvlaag na windvlaag. En zo zijn er langs de kustlijn van Nederland wel honderd kilometer duinen ontstaan.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

BB 20071031_ontstaanduinen01
Nederlandse duinen
Hoe zijn de duinen in Nederland ontstaan?
De duinen
De duinen
Waarom waaien de duinen niet weg?
Zeestromen en wind
Zeestromen en wind
Ze beïnvloeden de temperatuur
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Zeewier
Zout water
Je kunt het maar beter niet drinken

Het overgrote deel van het water op aarde is zout. In dit zoute zeewater leven erg veel planten en dieren.

Cycloon
Cyclonen
In het midden is het windstil

Cyclonen zijn tropische wervelstormen met windsnelheden die kunnen variëren van 120 tot meer dan 300 kilometer per uur. Kenmerkend hiervan is dat de lucht om een lagedrukgebied ronddraait en spiraalvormig opstijgt.

Het regent!
Weersverschijnselen
Verandering van het weer

Er zijn ontzettend veel weerverschijnselen. Dit zijn verschijnselen dat typeert wat voor weer het precies is. Denk bijvoorbeeld aan de regen en de wind!

Negen molens van Kinderdijk
Kinderdijk
19 molens bij elkaar

Kinderdijk is een complex van 19 monumentale poldermolens bij elkaar. Het ligt in de Alblasserwaard, een poldergebied in de provincie Zuid-Holland en is ongeveer 24.000 hectare groot.

EW: Kompas wind uit zuidwesten
Het weer meten
Temperatuur, wind en neerslag

Het weer is op verschillende manieren te meten. Je kunt dit doen bij de temperatuur, de wind en de neerslag.