Schooltv Beeldbank

Ontstaan van hoogveen

Dode planten maken nieuwe grond

Duizenden jaren geleden ontstond er in het moerassige Nederland veen. Hoogveen ligt boven het grondwaterniveau in de omgeving, laagveen ligt daaronder.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 3
Lengte:
1:13 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > Landschap en water > Nederlands landschap
VO: Aardrijkskunde > Landschappen en water > Nederlands landschap
Waardering:
955 beoordelingen - 41037 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Op kleine plekken in Noord-Brabant en in het noorden van ons land is de grondsoort hoogveen te vinden. Het hoogveen is voor een groot deel afgegraven, maar op een paar plekken kunnen we het nog zien. Dit is dat hoogveen. Maar wat is dat eigenlijk voor een grondsoort? Hoe is het ontstaan? Daarvoor moeten we duizenden jaren terug. Nederland bestond toen nog voor een groot deel uit moeras en woud. Planten die in die tijd dood gingen, kwamen onder het water van het moeras terecht. Als planten onder water zijn, kan er geen zuurstof meer bijkomen. Hierdoor kunnen ze niet goed worden afgebroken en er blijven veel plantenresten in de bodem achter. Die vormen op den duur een nieuwe laag grond, waarop weer planten kunnen groeien. De laag plantenresten werd steeds hoger en hoger. En op een gegeven moment kwam de laag boven het waterpeil uit en was er weer een nieuwe bodem ontstaan. Ook hier gingen weer planten en bomen op groeien. En dat zijn nu de hoogveengebieden.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Kenmerken van hoogveen
Kenmerken van hoogveen
Een prachtig natuurgebied. Maar wel nat!
Grondsoorten
Grondsoorten
Harde, droge of natte grond
Löss
Löss
Een zeer vruchtbare grondsoort