Schooltv Beeldbank

Hoe groeit een paardenbloem?

Wist je dat die mooie pluizenbol ook een paardebloem is?

Je hebt vast in de zomer wel eens een pluizige paardenbloem weggeblazen. Je blaast dan allemaal kleine bloempjes weg. Aan die pluisjes zitten de vruchtjes, waar weer nieuwe paardenbloemen uit kunnen groeien. Hoe? Dat kun je in de clip goed zien.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 3
Lengte:
2:53 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Plantenrijk > Planten
VO: Biologie > Planten > Levenscyclus
Waardering:
134 beoordelingen - 41715 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Een mooie gele paardenbloem. Je ziet ze vaak in de weilanden of langs de weg. Soms een heel veld vol. Eigenlijk is de paardenbloem niet een bloem maar een heel pakket van bloemen. Dat kun je hier zien. Als we de paardenbloem doorsnijden dan zien je dat op een grote schijf een heleboel kleine bloempjes zitten dit is een zo een bloempje. Onder aan zit het vruchtbeginsel. Daar boven een pluisje. Dan krijg je de stamper en de meeldraden. Het licht gele strookje bestaat uit vergroeide bloemblaadjes. Een heleboel van die kleine bloempjes vormen samen zo een grote gele paardenbloem. Insecten zoals bijen hebben geen moeite om zo mooie gele paardenbloem op afstand te zien. Deze bij haalt nectar en stuifmeel uit de paardenbloem om andere bloemen te bestuiven. Als die kleine bloempjes bestoven zijn gaat de bloem dicht en de bloemblaadjes verwelken. Uit elk bloempje groeit een vruchtje met een pluisje. Dit zijn nog onrijpe groene vruchtjes, langzaam worden de vruchtjes en de pluisjes groter. Bij mooi weer spreiden de pluizen zich uit. De vruchtjes zijn nu bruin en dus rijp. Dit zijn twee vruchtjes, sterk uit vergroot. Als het waait neemt de wind de pluisjes met de vruchtjes mee. De wind zorgt ervoor dat de pluisjes op geschikte plekken neerkomen om weer te groeien. De zaadjes uit de vruchtjes kunnen dan kiemen. Als het pluisje door de wind naar een goede plaats is gebracht, komt het op de grond. Ook het vruchtje komt op de grond en het zaadje kan dan gaan ontkiemen. Hiervoor is water in elk geval erg belangrijk. Er komt een klein stengeltje uit het zaadje dat omhoog groeit. De eerste blaadjes zijn klein en zien er heel eenvoudig uit. Als de plant groter wordt, komen er steeds meer blaadjes, die hebben een andere vorm dan de eerste twee blaadjes. Na een tijd gaat de plant weer bloeien en komen er weer mooie gele bloemen aan de plant. Na een paar dagen gaan de knoppen weer dicht en komen er weer pluizen met vruchtjes, het begin van een nieuwe paardenbloem.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Hoe groeit een tomaat?
Hoe groeit een tomaat?
Het groeiproces van zaadje tot tomaat
Beeldbank - 20080702_kiemen01
Kiemen
Zaden kunnen kiemen
Hoe groeit courgette?
Hoe groeit courgette?
Het hele groeiproces van zaadje tot eetbare courgette
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Baby
Hersenontwikkeling
Van een speldenknopje tot een hoofd vol

Hersenen ontwikkelen zich al vanaf het eerste stadium van een embryo. Dat moet wel, want leven is onmogelijk zonder een goed ontwikkeld zenuwstelsel.