Schooltv Beeldbank

Hoe groeien aardbeien?

Niet de zaadjes zijn belangrijk, maar de uitlopers.

Lekker aardbeien! Een mooie rode vrucht met witte pitjes. Die pitjes zijn de zaadjes, maar die worden meestal niet gebruikt voor nieuwe aardbeiplanten.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 3
Lengte:
2:06 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Plantenrijk > Planten
VO: Biologie > Planten > Levenscyclus
Waardering:
547 beoordelingen - 36347 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Een aardbei is eigenlijk de bloembodem van de bloem van een aardbeienplant. Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes. En in elk pitje zit een zaadje. Als zo een zaadje in de grond zou worden gestopt, zou er een aardbeiplant groeien. Alleen gebeurt dit zelden, want aardbeiplanten worden meestal opgekweekt uit uitlopers. Uit de moederplant groeit een stengel over de grond. Hier en daar komen er jonge plantjes aan. De jonge plantjes gaan groeien. Er komen wortels en bladeren. Eerst zijn die opgevouwen, later spreiden ze zich open. Na een tijdje komen er ook bloemen tevoorschijn. Er zijn vijf witte bloemblaadjes. Binnen een krans van meeldraden zitten de stampers. De stampers zijn klein en kleverig. Een stamper wordt hier vergroot weergegeven, het groene bolletje wordt straks een pitje. Hier zie je de meeldraden sterk vergroot. Als ze rijp zijn barsten ze open en komt het stuifmeel tevoorschijn. De mooie bloemblaadjes lokken de insecten. Deze hommel zuigt nectar op. Er blijft ook stuifmeel aan zijn haren kleven. Daarmee gaat hij naar een andere bloem en wordt de bloem bestoven. Als de bloemen bestoven zijn vallen de witte bloemblaadjes af. Ze hoeven geen insecten meer te lokken. Het binnenste deel van de bloem zwelt vervolgens op. Dit deel noem je de bloembodem. Dit is de aardbei. Die is eerst groen, later wit en tenslotte rood. Bij de aardbeiplant groeien de bloembodems uit tot aardbeien. Op de buitenkant van de aardbei zitten weer de pitjes en in elk pitje zit weer een zaadje.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Hoe groeit maïs?
Hoe groeit maïs?
Het hele groeiproces van maískorrel tot maiskolf
Hoe groeit een tomaat?
Hoe groeit een tomaat?
Het groeiproces van zaadje tot tomaat
Hoe groeit een asperge?
Hoe groeit een asperge?
Het hele groeiproces van zaadje tot asperge
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

blad
Bladeren
Daar vindt fotosynthese plaats

Alle onderdelen van een plant vervullen een belangrijke functie. Zo ook de bladeren. Zij zorgen ervoor dat er voedingsstoffen voor de plant aangemaakt worden.

Bij op bloem
Bloemen en vruchten
Zijn nodig voor de voortplanting

Bloemen en vruchten zijn erg belangrijk voor de plant. Zonder bloemen zou hij zich niet kunnen voortplanten.

Planten
Indelen in een schema

Het rijk van de planten is zo groot, dat het moeilijk is om een goede indeling te maken. Toch kun je de meeste planten inpassen in het onderstaande schema.

EW Baby
Hersenontwikkeling
Van een speldenknopje tot een hoofd vol

Hersenen ontwikkelen zich al vanaf het eerste stadium van een embryo. Dat moet wel, want leven is onmogelijk zonder een goed ontwikkeld zenuwstelsel.

stengels
Stengels
Zorgen dat de plant blijft leven

Een plant heeft verschillende delen. De stengel is daar een van. Je kunt de stengel zien als de verbinding tussen de wortels en de bladeren. Het water en de voedingsstoffen van de wortels wordt namelijk via de stengel naar de bladeren wordt gestuurd.