Schooltv Beeldbank

De spijsvertering

De weg die het voedsel in het lichaam aflegt: van mond tot einddarm

De mens heeft voedsel nodig om in leven te blijven en energie te hebben. In voedsel zitten bouwstoffen. Die komen pas beschikbaar als voedsel verkleind, fijngemalen en oplosbaar is. Dan kan het door de darmwand in het bloed worden opgenomen.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 2
Lengte:
3:16 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > Spijsvertering
VO: Biologie > Menselijk lichaam > Spijsvertering
Waardering:
496 beoordelingen - 107311 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Dit zijn de spijsverteringsorganen: de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Als je kauwt, maal je het eten fijn. Daarna kun je het gemakkelijk doorslikken. Er komt speeksel bij. Het voedsel gaat via je keel naar de slokdarm. Daar wordt het doorheen geperst naar je maag. Daar blijft het voedsel een tijdje. Dit is de binnenkant van de maag. Er zitten allemaal plooien in; die helpen mee om het voedsel te verteren. Daarna gaat het verder naar de dunne darm. Vanuit de dunne darm kom je in de dikke darm. Door de dikke darm gaat de inhoud naar de einddarm. Vandaar uit kan het het lichaam uit. Eten gaat naar de maag. De maag maakt maagsap. Er zitten stoffen in, die voedsel kunnen oplossen in water; enzymen noem je zulke stoffen. Als je die enzymen samen met stukjes vlees in een potje doet, lost het vlees langzaam op. Er blijft een soort bouillon over, de enzymen hebben het vlees opgelost. Hoe fijner je voedsel gekauwd is, hoe beter die enzymen kunnen werken. Dit is de dunne darm. Hier wordt het voedsel verteerd. Die dunne darm is voortdurend in beweging; dat zie je op de rontgenopname, de inhoud wordt heen en weer geperst. Zo worden voedingsstoffen fijn gemaakt om door de wand te kunnen. Door de dunne darm gaan bruikbare stoffen het bloed in. Daarom zitten er in de darmwand massa's kleine bloedvaatjes. In deze animatie zit de darm onder en het bloedvaatje boven. De groene bolletje zijn voedsel deeltjes. Lang niet alles wat je eet komt in je bloed terecht. In bruine boterhammen zitten vezels die in je darm achterblijven. Zonder vezels wil je darm niet goed meer kneden en je stoelgang raakt in de war. De vezels komen uit de dunnedarm eerst in de dikke darm. Dit is de dikke darm. Per dag komt er ook veel water in je darm met je eten en drinken. Als de darminhoud nu direct uit de dunne darm naar buiten liep, had je een forse diarree. Je zou binnen enkele dagen dood zijn door uitdroging. Om dat te voorkomen, heb je de dikke darm. Daar wordt de darminhoud ingedikt. Water, deze blauwe bolletjes, gaat uit de dikke darm en komt in je bloed. De rest blijft achter en wordt naar de einddarm geperst.

?

Plus

  • Speel samen: Spijsvertering

    Voedsel legt een lange weg af in je lichaam. Wat gebeurt er in je maag of in je darmen? Test je kennis!

  • Werkblad spijsvertering Vragen en opdrachten bij de clips over spijsvertering. Wat gebeurt er met het eten en drinken in je lichaam?
?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

De spijsverteringsorganen
De spijsverteringsorganen
Welke weg legt het voedsel in je lichaam af?
magen van een koe
Waarom heeft een koe vier magen?
Een grote verteringsfabriek
organen in torso, lever licht op
De lever en de gal
Belangrijk voor een goede spijsvertering
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EWPiramide
De Schijf van Vijf
Het recept voor gezond eten

Gezond eten is erg belangrijk! Dat klinkt gemakkelijk, maar toch is het moeilijker dan het lijkt!

voedselketen dieren
Voedselketens
Producenten en consumenten

Wij gaan voor ons eten naar de supermarkt. Maar in het dierenrijk ben je als dier jager en prooi tegelijk. Tenzij je bovenaan de voedselketen staat.

indiaans eten met rijst en dal
Voedingsgewoonten
Ieder eet op zijn eigen manier

Veel landen of streken in landen hebben eigen voedingsgewoonten. In Nederland wordt er voor ontbijt en lunch vaak brood gegeten met kaas of zoet beleg. In Turkije wordt veel thee gedronken en in India eten de mensen vaak rijst.

stengels
Stengels
Zorgen dat de plant blijft leven

Een plant heeft verschillende delen. De stengel is daar een van. Je kunt de stengel zien als de verbinding tussen de wortels en de bladeren. Het water en de voedingsstoffen van de wortels wordt namelijk via de stengel naar de bladeren wordt gestuurd.

allerlei soorten drop
Koolhydraten
Hieruit maakt je lichaam glucose

Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Deze leveren energie. Maar voordat dit kan gebeuren, moeten ze eerst afgebroken worden tot glucose (een van de suikers).