Schooltv Beeldbank

Vrijen

Iedereen heeft het er over, maar wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam?

Als een man en een vrouw vrijen, kan de vrouw zwanger raken. Dit betekent dat er een bevruchting van de eicel door de zaadcel heeft plaatsgevonden.

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 1
Lengte:
0:54 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > Voortplanting en groei
Waardering:
317 beoordelingen - 180854 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Als mensen zin hebben om te vrijen wordt de piemel van de man groter en stijver en de vagina van de vrouw wordt vochtig. De stijve piemel past in de vagina en dat geeft een lekker gevoel. Als de piemel in de vagina zit, bewegen de man en de vrouw zodat de piemel heen en weer gaat in de vagina. Op een gegeven moment komt er bij de man sperma uit zijn piemel. Dat is een witte, plakkerige vloeistof met daarin miljoenen zaadcellen die in de vagina van de vrouw terecht komen .De zaadcellen van de man zwemmen in de vagina naar de baarmoeder en de eileiders, op zoek naar een eicel. Als er bij de vrouw een eicel los is gekomen uit de eierstok, kan deze bevrucht worden. Wanneer de zaadcellen bij de eicel zijn, proberen ze allemaal door de wand van de eicel heen te komen. De allerbeste zaadcel wint en mag als enige naar binnen in de eicel. Dit heet bevruchting.

?

Plus

  • Test jezelf: liefdesquiz Wat weet jij over verliefdheid, puberteit en de eerste keer? Doe de quiz bij het Liefdesplein!
?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Geboorte
Geboorte
Hoe kan er een kindje groeien in de buik van een vrouw?
Bevruchting
Bevruchting
Zaadcel ontmoet eicel
Baby in buik
Voortplanting
Van vrijen tot geboorte
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Zwanger
Zwangerschap
Van bevruchting tot bevalling

Tijdens de zwangerschap ontwikkelt een bevruchte eicel (zygote) zich tot een embryo. In de negen maanden die volgen vinden er veranderingen plaats bij het embryo maar ook in het lichaam van de vrouw. De zwangerschap eindigt met het naar buiten komen van de placenta.

EW Zwanger
Risico's zwangerschap
Er kan een hoop mis gaan

Tijdens de zwangerschap moet de zwangere vrouw opletten dat haar gedrag gevolgen kan hebben voor de baby. Roken en alcohol drinken kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de baby zich niet goed ontwikkelt. Ook bepaalde medicijnen kunnen een slecht effect op de baby hebben.

Spreekkamer van Freud: drie stoelen, een bureau en een sofa, alles in oranje/bruine tinten
Freud en Jung
Twee schijnbare zielsverwanten

Psycholoog Sigmund Freud had tussen 1906 en 1911 intensief contact met zijn Zwitserse collega Carl Gustav Jung. Jung was ook een psychiater. Zijn werk vertoonde veel overeenkomsten met Freuds theorieën. Ze werkten nauw met elkaar samen en Freud zag Jung zelfs als zijn ‘opvolger’.

EW Zwanger
Zwanger worden
Soms lukt het niet zo gemakkelijk

Het lijkt zo simpel. Een vrouw en man gaan met elkaar naar bed en negen maanden later is er een baby. In theorie gaat het zo, maar er kunnen veel redenen zijn waardoor het toch niet zo werkt.

Karikatuur van Freuds hoofd waarin tevens de gedaante van een naakte vrouw te zien is
Dromen volgens Freud
Wat betekent jouw droom?

Er zijn verschillende fases in je slaap. Tijdens de REM-slaap (rapid eye movement) bewegen je ogen heel snel heen weer. Dit zijn de momenten dat je droomt. Ze komen ongeveer vijf keer per nacht voor. In totaal droom je ongeveer twee uur per nacht.