Schooltv Beeldbank

Samenstelling bot

Sterke botten, maar niet te zwaar

Je geraamte bestaat uit ruim 200 botten. Die botten bestaan uit been. In been zit kalk en lijmstof. Met een proefje kun je die verschillende stoffen uit het been halen.

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 2
Lengte:
1:15 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > Spieren en botten
VO: Biologie > Menselijk lichaam > Skelet
Waardering:
782 beoordelingen - 39535 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Je geraamte moet stevig zijn, de botten moeten tegen een stootje kunnen. Een bot bestaat uit been. Been bestaat uit kalk en lijmstof. Kalk ken je wel, schoolkrijt is ook van kalk. Een pijpje krijt is heel sterk, maar als je het wilt buigen, breekt het. Lijmstof is net gum. Het is gemakkelijk in elkaar te drukken, maar veert daarna weer terug. Stevig is die lijmstof dus helemaal niet, maar wel erg soepel. Door die twee stoffen is een rib erg sterk. Kalk lost op in zuur, b.v zoutzuur. De kalk is eruit, alleen de kalkstof is nog over. De rib wordt in zoutzuur een buigzaam staafje. Er is ook iets waar lijmstof in oplost, loog noem je die stof. Als je de rib daarin een tijdje kookt, gaat alleen de lijmstof er uit. Je houdt dan een breekbaar kalkstaafje over.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Geraamte been
Geraamte been
Wist je dat het zwaarste bot uit je lichaam in je been zit?
Geraamte arm
Geraamte arm
Hoeveel botten heb je in je arm?
Wat moet je doen bij een gebroken been?
Wat moet je doen bij een gebroken been?
vaststellen - een dekenrol maken - 112 bellen
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Skelet
Het geraamte
Waar dienen alle botten en gewrichten voor?

Je geraamte bestaat uit verschillende botten. Die zorgen dat je rechtop kunt staan en bewegen. Botten zijn door hun bouw stevig maar ook licht. Botten beschermen de kwetsbare organen. Als je een bot breekt, groeien de delen weer aan elkaar.

De rug
Verbindingen en gewrichten
Voor een flexibel skelet

Op de plaats waar 2 of meer botten samen komen, zit een verbinding. Deze verbindingen zorgen ervoor dat ons skelet flexibel is en kan bewegen. Heel noodzakelijk dus!

Foto van twee beenderen, kruislings op elkaar gelegd
Eerste hulp bij botbreuken
Van mitella tot gips

De meeste mensen hebben wel eens iets gebroken. Een arm of een been, of een vingerkootje. In de meeste gevallen worden botbreuken behandeld door ze te gipsen. Maar eerst moet er eerste hulp verleend worden.