Schooltv Beeldbank

Geraamte wervelkolom

Van kop (schedel) tot staart (staartbeentje)

In je rug zit de wervelkolom. Een belangrijk onderdeel van je geraamte, dat ervoor zorgt dat je kunt staan en bewegen. De wervelkolom noemen we ook wel ruggengraat.

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 2
Lengte:
0:41 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > Spieren en botten
VO: Biologie > Menselijk lichaam > Skelet
Waardering:
64 beoordelingen - 30784 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Een belangrijk deel van je geraamte is de wervelkolom. De wervelkolom begint bij je schedel en loopt door je hele rug. De wervelkolom eindigt in het staartbeentje. De wervelkolom helpt mee dat je kunt staan en bewegen. De wervelkolom bestaat uit allemaal losse botjes, de wervels.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Wervels
Wervels
Een heleboel botjes in je wervelkolom.
Zenuwen in de knel
Zenuwen in de knel
Houd je rug recht als je iets optilt
kraakbeenverbinding in rug
Gewrichten
Gewrichten zorgen ervoor dat je kunt bewegen
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Klokdiertjes
Ongewervelde dieren
Hebben geen botten in hun rug

Het dierenrijk kun je verdelen in twee grote groepen. De gewervelde en de ongewervelde dieren. De ongewervelde dieren hebben geen botten (wervels) in de rug, de gewervelde wel.

Wervelkolom
Gewervelde dieren
Kun je indelen in vijf groepen

Het dierenrijk kun je verdelen in twee grote groepen. Deze twee groepen verschillen in een opzicht heel erg van elkaar. De eerste groep noem je gewervelde dieren. De naam dankt deze groep aan de botten in de rug, de wervels. De wervels vormen samen de wervelkolom.

EW Skelet
Het geraamte
Waar dienen alle botten en gewrichten voor?

Je geraamte bestaat uit verschillende botten. Die zorgen dat je rechtop kunt staan en bewegen. Botten zijn door hun bouw stevig maar ook licht. Botten beschermen de kwetsbare organen. Als je een bot breekt, groeien de delen weer aan elkaar.

Hersencel
Regelcentrum
Je hersenen zijn het regelcentrum van je lichaam

In havens, vliegvelden en ruimtevaartcentra wordt op basis van binnengekomen informatie een beslissing genomen. Vaak moet dat snel. Want anders gebeuren er ongelukken. In de hersenen gaat dat ook zo. De centrale hersenen is de plaats waar alle informatie binnenkomt. Delen van de hersenen verwerken deze informatie en zorgen voor een juiste reactie.

De rug
Verbindingen en gewrichten
Voor een flexibel skelet

Op de plaats waar 2 of meer botten samen komen, zit een verbinding. Deze verbindingen zorgen ervoor dat ons skelet flexibel is en kan bewegen. Heel noodzakelijk dus!