Schooltv Beeldbank

Wat moet je doen bij vergiftiging?

Elke soort gif behandel je anders

Gif is onder te verdelen in drie soorten: niet-bijtend, bijtend en petroleumproducten (gevaarlijke gassen). En bij elk gif hoort een andere behandeling. De ene keer braken, dan juist niet, water drinken of juist niet. Als je naar de dokter gaat, neem dan in elk geval de verpakking van het gif mee!

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 2
Lengte:
2:57 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > EHBO
VO: Verzorging > Welzijn en gezondheid > EHBO
Waardering:
505 beoordelingen - 45343 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Wat gebeurt er in je lichaam als je gif slikt of drinkt en wat moet je doen? Er zijn wel 1000 giftige stoffen en al die stoffen zijn weer onder te verdelen in drie soorten. En die drie soorten hebben een speciale behandeling nodig. Zo heb je niet-bijtend gif. Dat zijn bijv. medicijnen of giftige bessen van een plant. Het kan zijn dat kleine kinderen slaappillen aanzien voor lekkere snoepjes en daar een hele hand van innemen. Die pillen gaan dan via de slokdarm de maag in. Soms komt de maag van het slachtoffer direct in opstand en de hele boel wordt weer terug omhoog gestuurd. Dan gaat het slachtoffer braken. Dat is fijn, want dan komt de hele rotzooi er gewoon weer uit. Maar is dat nou niet zo, dan kan het slachtoffer bewusteloos raken of ademhalingsstoornissen krijgen. En in dat geval moet je zo snel mogelijk vervoer naar een dokter of het ziekenhuis regelen, daar kan dan de maag van het slachtoffer leeggepompt worden. Lastiger is het met bijtend gif zoals zoutzuur, ammonia of schoonmaakmiddelen. Het gif is vaak zó heftig, dat het zelfs brandwonden in de mond en de slokdarm kan veroorzaken. Ook als het gif in de maag komt, kan dit nog voor brandwonden zorgen. Hier zie je de maagwand en het gif tast die ook aan, waardoor deze kapot gaat. Wat dan heel belangrijk is, is om het slachtoffer heel veel water te laten drinken. Want water geeft niet alleen verkoeling, maar het verdunt het gif in de maag en daardoor wordt het verwoestende effect van het gif veel minder. En dan als 3de soort is er een gif dat kwalijke dampen veroorzaakt, zoals b.v. petroleum of lampenolie, dan is het niet alleen de giftige vloeistof die schade aanricht, maar ook de dampen van die vloeistof. Die dampen komen in de luchtpijp en de longen terecht. Als de vloeistof in de maag terecht komt, blijft deze drijven. Dat is belangrijk om te weten, want daarom moet je in dit geval het slachtoffer juist géén water laten drinken! Want olie blijft drijven op water! Ook in de maag! En dus zullen er dampen blijven ontsnappen. Het kan dan ook zijn, dat het slachtoffer veel moet boeren. Ook is het beter, dat het slachtoffer niet gaat overgeven. Als dat zou gebeuren, dan komen die schadelijke gassen nog eens een keer extra langs de slokdarm en de luchtpijp! Ga met het slachtoffer naar de dokter. En heel belangrijk: neem altijd de verpakking van het gif mee, zodat de dokter kan zien wat het slachtoffer naar binnen heeft gekregen. Dat kan van levensbelang zijn!

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Wat moet je doen bij een gebroken been?
Wat moet je doen bij een gebroken been?
vaststellen - een dekenrol maken - 112 bellen
Wat moet je doen bij een snijwond?
Wat moet je doen bij een snijwond?
Van ontsmetten tot een mitella knopen. Alles wat je kunt doen bij een snijwond.
Wat moet je doen bij een brandwond?
Wat moet je doen bij een brandwond?
Eerst water, de rest komt later!
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Flesje met gif
Eerste hulp bij vergiftiging
Door giftige stoffen, vloeistoffen of dampen

Vergiftiging is niet alleen iets uit James Bond-films. Als je iets eet, drinkt of inademt wat gevaarlijke stoffen bevat, kun je erg ziek worden of zelfs doodgaan. Wat moet je doen als dat gebeurt?

Ambulance
Eerste hulp bij ongelukken
Hoe kun je helpen?

Stel, er is een ongeluk gebeurd en je ziet een slachtoffer liggen: wat moet je dan doen? Het volgende stappenplan geeft je volgens de methode 'de 5 van de EHBO' aanwijzingen om dit goed aan te pakken.

This one is for mama
Moeders geraakt door oorlog
vechten tegen de gevolgen van oorlog

Wanneer het oorlog is zijn het niet alleen de gewapende mannen die strijden. Moeders die met hun kinderen de oorlog moeten zien te overleven voeren ook een dagelijkse strijd. Namelijk de strijd om te overleven te midden van al het geweld. De strijd om te zorgen voor onderdak, voedsel, water, gezondheidszorg en een veilige verblijfplaats voor het gezin. De strijd om het gezin bij elkaar te houden. Met hun man gedood, ontvoerd of vechtend in de oorlog, moeten moeders deze strijd vaak alleen voeren.

Flauwvallen
Eerste hulp bij flauwvallen
Als het licht even uitgaat

Als je flauwvalt, bijvoorbeeld tijdens een spetterend concert of als je te weinig gegeten hebt, krijgen je hersenen te weinig zuurstof. Je valt daardoor even weg. Wat moet je doen als er iemand flauwvalt?

EW torenvalk
Eten en gegeten worden
Het probleem van chemische bestrijdingsmiddelen

De natuur houdt zichzelf in stand met voedselketens. Dit houdt in dat het ene dier door het andere opgegeten wordt. Dat lijkt goed geregeld, maar door tussenkomst van de mens kan dat spaak lopen.