Schooltv Beeldbank

Het hart

Je hart is zo groot als een vuist

Het hart is verdeeld in een linker- en een rechterkant. Het bestaat uit kamers, boezems en kleppen. Het bloed wordt door het hart door je hele lichaam gepompt.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 2
Lengte:
1:22 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > Bloed en bloedsomloop
VO: Biologie > Menselijk lichaam > Bloed en bloedsomloop
Waardering:
168 beoordelingen - 58925 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Dit is de rechterkant van je hart en dit is de linkerkant. Dit zijn de twee boezems en deze twee noem je kamers. Tussen een boezem en een kamer zitten vliezen, die zijn hier wit. Ze werken als een sluis. Als het bloed van de boezem naar de kamer stroomt, gaan deze sluizen of kleppen open. De andere kant op lukt niet, dan gaan ze dicht. Deze boezem krijgt uit het hele lichaam en deze krijgt bloed uit de longen. Deze kamer perst het bloed naar de longen toe. En deze perst het bloed door de lichaamsslagader naar alle delen van het lichaam. Bewegende beelden laten goed zien hoe het hart werkt. Eerst lopen de boezems vol en vervolgens trekken ze samen. Op die manier wordt het bloed in de kamers gepompt. Even later trekken de kamers samen. Het bloed gaat nu het hart weer uit. Intussen lopen de boezems alweer vol en begint alles opnieuw.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

De functie van het hart
De functie van het hart
Het hart is het begin van het transport van belangrijke stoffen
Bloedsomloop
Bloedsomloop
Een uitleg van de bouw en de functie van hart en bloedvaten.
bloedsomloop
Bloedsomloop
Je hart en bloedvaten vormen samen de bloedsomloop
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Woudagemaal
Polders en boezems in Friesland
hoe krijgen we het water weg?!

In Friesland voeren de mensen al eeuwenlang een strijd tegen het water. Het is laaggelegen gebied en er zijn vele grote en kleine meren. Het waterpeil wordt altijd goed in de gaten gehouden. In de afgelopen eeuwen zijn er namelijk al veel huizen verwoest en mensen verdronken. Men doet er alles aan om het water te beheersen, onder andere door dijken aan te leggen.

EW rode bloedcel
Bloed
Het ademt, het voedt, het ruimt op en het geneest

Een volwassen persoon heeft ongeveer vijf tot zes liter bloed in zijn lichaam. Het bloed bevindt zich in de bloedvaten en wordt rond gepompt door het hart. In de bloedvloeistof bevinden zich verschillende cellen, elk met een eigen functie.